A különadótörvény átszabásába kezdhet hétfőn a parlament

Vágólapra másolva!
A pénteki alkotmánybírósági döntés, majd Lázár János Fidesz-frakcióvezető bejelentése után akár már hétfőn az országgyűlés elé kerülhet a 98 százalékos különadóról szóló törvény újraszabályozása.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság pénteken semmisítette meg a 98 százalékos különadóról szóló törvény - 2005-ig szóló - visszamenő hatályát. Az Ab döntése értelmében nagy összegű végkielégítéseket terhelő adót a 2005-től 2009-ig terjedő időszakra nem lehet visszamenőlegesen kivetni, hiszen azokat az adóéveket már lezárták. A már befizetett különadót az adóhivatal - az adózók kérelmére - köteles visszafizetni. Az országgyűlés ugyanakkor a jogszabály módosításával a tavalyi adóévre még kiterjesztheti a teherfizetési kötelezettséget. Erre már alig két hét áll rendelkezésre, ugyanis május 20-áig kell benyújtani a személyijövedelemadó-bevallásokat.

Az Alkotmánybíróság múlt heti döntése szerint a különadóval egyidejűleg elfogadott alkotmánymódosítás lehetőséget ad akár visszaható hatályú adóztatásra is. A testület értelmezése szerint azonban az ilyen adó akkor alkotmányos, ha "felismerhető célja az állami források védelme, az állami forrásokat érintő visszaélések elhárítása, megakadályozása vagy orvoslása." Az Ab döntése alapján tehát ki lehetne vetni különadót a 2005-2009-es időszakra is, de olyan törvényt kellene alkotni, amely világosan meghatározza, hogy mi számít tésztességtelen jövedelemnek.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteki bejelentése alapján akár már hétfőn a parlament elé kerülhet a 2010-ben kifizetett végkielégítések adóztatásának újraszabályozása, de a korábbi évekre visszamenőleg nem kísérlik meg újra kivetni az adót. A Fidesz frakcióvezetője pénteken arra kért mindenkit, hogy egyelőre ne igényelje vissza a már befizetett összeget. Lázár leszögezte, hogy kitartanak a 98 százalékos adózás mellett, és már készül az a törvénymódosító javaslat, amely a 2010-es végkielégítések ügyét újraszabályozza.

"Nem sok időnk van, dolgozni kell a frakciónak és a parlamentnek" - mondta hétfő reggel a TV2 Mokka című műsorában Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára. Elmondása szerint keresik azt a megoldást, hogy az alkotmányossági követelményeknek is eleget tegyenek, de annak is, hogy az irreálisan magas, szavai szerint pofátlan végkielégítéseket visszavegyék.

Eddig egymilliárd forint érkezett be a különadóból az államhoz. Varga Mihály nem hiszi, hogy "ez fogja megmenteni az államháztartást", de "vannak olyan szimbolikus ügyek, melyekből nem szabad engedni, és ez is egy ilyen ügy" - tette hozzá. Varga a rövid, május 20-ai határidővel összefüggésben elmondta, hogy nem tervezik az adóbevallási határidő kitolását, ahhoz ugyanis több törvényt is módosítani kellene.

Az országgyűlés hétfőn ezen túl megtárgyalhatja a bunyevác kisebbségi népcsoport magyarországi elismerésére vonatkozó országos népi kezdeményezést is.