384 milliót követel a Mal-tól a MÁV a vörösiszap-katasztrófa miatt

Vágólapra másolva!
384 millió forintot követel a MÁV a Mal Zrt.-től, a per a hét közepén kezdődik a Fővárosi Bíróságon. A vörösiszap-katasztrófa után másfél kilométer hosszan megrongálódtak a vágányok Ajka és Devecser között, a vonatközlekedés egy hónapig állt.
Vágólapra másolva!

A MÁV 384 millió forint kártérítést követel a Mal Zrt.-től a vörösiszap-katasztrófa miatt, a timföldgyár vitatja a követelést. A per a hét közepén kezdődik - írja a hétfői Magyar Nemzet. Az ipari szerencsétlenség idején kiömlő veszélyes anyag másfél kilométeren használhatatlanná tette a vasúti vonal vágányait, berendezéseit és vezetékrendszerét Ajka és Devecser között. A keresetlevél szerint 384 millió forint kár érte ezzel a vasúttársaságot.

A hibák elhárításáig Ajka és Tüskevár között vonatpótló autóbuszok jártak, és az utasok 1-2 órás késéssel számolhattak. A MÁV-ot a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság két nappal a katasztrófa után a mielőbbi helyreállításra kötelezte. A helyreállítást a MÁVGÉP Kft. 272 millió forint plusz áfa vállalkozási díjért végezte, ez tette ki a MÁV költségeinek nagyobb részét. Az október 4-ei katasztrófa után a helyreállítást a cég október 20-án fejezte be, a vonatközlekedés november 5-én indult meg. Magánszemélyek több mint húsz perben ötmilliárd forintot meghaladó összeget követelnek a katasztrófa miatt.