Napi: Kész a devizahitelesek mentőcsomagja, engedtek a bankok

bank, bankfiók, OTP
Vágólapra másolva!
A bankok elfogadhatónak tartják, hogy a kormány a 15-20 millió forintos hitelnél húzza meg a segítség határát, és az árverésekre a moratórium feloldását követően negyedévente csak az érintett ingatlanok öt százalékánál kerülhessen sor - mondta a Napi Gazdaságnak Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója, aki a Magyar Bankszövetség nevében tárgyal a kormánnyal a devizahitelesek megsegítését célzó javaslatokról.
Vágólapra másolva!

Jelenleg több mint százezerre tehető a kilencven napon túli tartozással rendelkező családok száma, az érintett ingatlanokat csak több év alatt szabad a piacra engedni - mondta Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak, aki szerint elfogadható lenne az a megoldás, hogy az árverésekre negyedévente csak az érintett ingatlanok öt százalékánál kerülhessen sor. Gyuris Dániel szerint a jelenlegi egyezetések alapján kijelenthető, hogy július elsején feloldják a kilakoltatási moratóriumot.

Rogán Antal képviselői indítványát (amely szerint az állam legfeljebb 15-20 millió forintos hitelösszeg esetén vállalja a beavatkozást) elfogadhatónak tartja az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója. Gyuris szerint a kormány a tárgyalások során kifejtette, hogy ezt az értékhatárt területi alapon, eltérően határoznák meg.

A devizahitelek átváltása szerinte kezelhetetlen terheket jelentene, és ebben elmondása szerint teljes az egyetértés a felek között. Gyuris a korábban felröppent hírekre reagálva elmondta, hogy árfolyamfixálásról sincs szó, a tervezett megoldást szavai szerint valamiféle "pulzáló védőernyőként" kell elképzelni, ami a svájci franknál 190 forint feletti sávot jelentene. "Az adósokat a túlzott kilengésektől így 90 százalékban piaci eszközökkel lehet mentesíteni" - mondta.

Gyuris Dániel szerint egy generális állami kamattámogatás alacsony összegben és viszonylag rövid periódusra is meg tudná mozgatni az egész piacot. "Belátjuk ugyanakkor, hogy a költségvetés tehervállalási lehetőségei szűkösek" - mondta. Az egyik javaslat szerint minden olyan adós részesülne kamattámogatásban, aki igazolni tudja, hogy a bankkal együttműködve kilépett korábbi kedvezőtlen helyzetéből, és újra lakást akar szerezni. A jelentős veszteséget elszenvedő adós így képessé válhat lakáshelyzetének újrapozicionálására. "Tekinthető lenne ez valamiféle lakás-újrakezdési kamattámogatásnak" - fogalmazott Gyuris Dániel a Napi Gazdságnak adott interjújában.