Újra megígérte a túlórapénzt a tűzoltóknak Pintér

Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, demonstráció, tüntetés, rendvédelmi dolgozók demonstrációja, autós felvonulás, Kossuth tér, Parlament, Pintér Sándor
Vágólapra másolva!
Tapogatózó tárgyalást folytattak hétfőn a rendvédelmi dolgozók Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki még pénteken hívta egyeztetésre a rendvédelmi szakszervezeteket. A rendvédelmi dolgozók pénteken több ezres tüntetést tartottak Budapesten, hogy így tiltakozzanak többek között a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen.
Vágólapra másolva!

Nem lett kézzelfogható eredménye a Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott egyeztetésnek, inkább egy informális megbeszélésről volt szó - mondta az [origo]-nak a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, Árok Kornél. A rendvédelmi dolgozók szakszervezetei ültek le tárgyalni Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki még pénteken, a szakszervezetek egész napos tüntetésén hívta őket egyeztetésre.

A rendvédelmi dolgozók pénteken Budapesten tartott mintegy négyezer fős tüntetésén füstbombákkal borították ködbe a belvárost, kereplőkkel és dobokkal vonultak fel, és a Parlament parkolóját is elfoglalták. A Kossuth téren Pintér Sándor belügyminiszter is beszédet mondott. A hivatásuk megbecsülése, és többek között a megszüntetni tervezett korkedvezményes nyugdíj megtartása érdekében szervezett tüntetés egész nap tartott, rendbontás nélkül ért véget. A tüntetésről szóló videós összefoglalónkat itt, cikkünket pedig itt találja meg.

Árok szerint a tárgyalás nem feszült hangulatban zajlott, inkább arról szólt, hogy mindenki szabadon elmondja a véleményét. Viták is voltak, de "belefér" - fogalmazott a tűzoltó-szakszervezet vezetője. Pintér az egyeztetésen ismét megígérte, hogy még az idén kifizetik a tűzoltóknak a 2004 óta ki nem fizetett túlórapénzeket, amelyek miatt számos per indult. Bár erről kormányrendelet is van, eddig nem kapták meg az elmaradt túlmunkáért a pénzt a tűzoltók.

Ugyanakkor Pintér Sándor belügyminiszter Árok szerint nem mondott részleteket a minisztérium elképzeléseiről, és nem volt szó engedményekről sem. Abban állapodtak meg, hogy Pintér vezetésével a jövő héten összehívnak egy RÉSZ-ülést (Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma), ahol vélhetően több részletet tisztáznak. A korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ügyében abban maradtak, hogy munkacsoportok alakulnak, amelyekben a minisztérium és a szakszervezetek képviselői is helyet kapnak.

Árok szerint az egyeztetésen Pintér megjegyzést tett a pénteki tüntetés egyik mozzanatára, amikor egy nyugdíjas tűzoltó elégetett egy izraeli zászlót. A miniszter azt mondta, hogy ez nem volt méltó a hivatásosokhoz, Árok szerint ugyanakkor az, hogy idáig jutott a feszült helyzet, nagymértékben a minisztérium felelőssége. Ezzel arra utalt, hogy szerinte a szakszervezetek április 16-ai tüntetése után a minisztérium három héten át nem tett lépéseket, hogy megoldja a rendvédelmi dolgozók helyzetét.

A hétfői egyeztetés előtt Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke, a demonstrációs bizottság vezetője azt nyilatkozta, hogy konstruktív tárgyalásra számítanak, visszakozni, hátrálni nem fognak. Szerinte ugyanis "nagyon elkeseredett és elszánt az állomány".