Két kis karibi szigettel erősíti diplomáciai együttműködését Magyarország

Vágólapra másolva!
A rák és a cukorbetegségek gyógyításának kutatásában is együttműködne a jövőben Magyarország és a karibi térség egyik szigetcsoportján elterülő állam, St.Kitts és Nevis. A szigetországgal udvariassági telefonbeszélgetésen vette fel a hivatalos kapcsolatot Magyarország ENSZ-nagykövete.
Vágólapra másolva!

Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesít a Karib-tengeri szigetállammal, a St. Kitts és Nevis Államszövetséggel. Ezt Kőrösi Csaba, Magyarország ENSZ-nagykövete közölte az ENSZ-szel, miután udvariassági telefonhívást folytatott Denzil Douglassal, az államszövetség miniszterelnökével - írja a sknvibes.com helyi hírportál.

A nagykövetet, aki ott volt a karibi külügyminiszterek legutóbbi ülésén St.Kitts szigetén, az államcsoport miniszterelnöke, Denzil Douglas köszöntötte. A kormányfő a találkozón ismertette azokat a területeket, amiket erősíteni kell, ideértve a diplomácia kapcsolatokat, a tiszteletbeli konzulok kinevezését, a CARICOM (Karib-tengeri Közösség) és Európa közötti kapcsolatok megerősítését.

Kőrösi jelezte, Magyarország jóváhagyta a diplomáciai kapcsolatok felvételét az államcsoporttal. A helyettes államtitkár szerint számos olyan terület van, amiben a két ország együttműködhetne a jövőben. Ezek közé tartozik a rák és a cukorbetegségek kutatása, az élelmiszerbiztonság és feldolgozás, és az ezeken a területeken zajló képzések.

Az államcsoport két kisebb szigetből áll, amelyek három kilométerre helyezkednek el egymástól. A 2010-es népszámlálás adatai szerint nem éri el az 50 ezer főt az ország lakossága. Gazdaságának alapja a mezőgazdaság, azon belül is kiemelkedő a cukornád termesztése.