Gyöngyöspata és államadósság a parlament keddi napirendjén

Vágólapra másolva!
A gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti bizottság létrehozásáról, a kormány- és köztisztviselők felmenthetőségéről, valamint az államadósság csökkentését célzó alapról vitáznak kedden az országgyűlésben.
Vágólapra másolva!

Egy általános vita szerepel az országgyűlés keddi napirendjén, ez a kormány által "egyenruhás bűnözésnek" nevezett jelenség folyamatát és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság felállításáról szóló határozati javaslatról szól. Az előterjesztés a bizottság feladatául szabja például a gyöngyöspatai romák "húsvéti utaztatása" körülményeinek feltárását. A bizottság tervezett feladatáról bővebben itt olvashat.

A parlament kedden folytathatja a kormány- és köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításának tárgyalását. A változtatás azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság mindkét esetben alkotmányellenesnek minősítette az indoklás nélküli elbocsátást, amelyet a kormánytöbbség tavaly tett lehetővé. A kormány által benyújtott tervezet szerint a vezető bizalmának elvesztése, vagy a méltatlanná válás is felmentési ok lehet a jövőben. A tervezetről részletesen itt olvashat.

Az országgyűlés keddi napirendjén szerepel még az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba történő befizetésekről szóló javaslat részletes vitája, de szóba kerülhet a Herendi Porcelánmanufaktúra negyedének tartós és közvetlen állami tulajdonba vétele.