Népszabadság: Áder és Kövér vezényli le a választási reformot

parlament, országgyűlés, Kövér László
Vágólapra másolva!
Szájer József az alkotmányozást, Áder János európai parlamenti képviselő pedig a választójogi reformfolyamatot és az igazságszolgáltatással összefüggő sarkalatos törvények megalkotását fogja koordinálni - tudta meg a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Áder János EP-képviselő koordinálja a választójogi reformfolyamatot és az igazságszolgáltatással összefüggő sarkalatos törvények megalkotását - tudta meg a Népszabadság, mely értesüléseket Balsai István, a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke megerősítette. A választójogi jogalkotást Kövér László házelnökkel közösen vezénylik le.

A Népszabadság írása szerint vezető fideszes politikusok korábban már "lobbiztak" Orbán Viktornál annak érdekében, hogy hasznosítsa itthon Áder János "kiemelekedő jogi szaktudását", tapasztalatait. Kövér László tavaly egyenesen azt vetette fel az államfőválasztás előtt, hogy legyen Áder János a köztársasági elnök - írja a lap. Orbán Viktor viszont nem akart olyan "szigorú jogászt", amilyen Sólyom László is volt a fideszes vélemények szerint, ezért kitartott Schmitt Pál mellett.

Áder a lapnak megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök valóban felkérte ezekre a feladatokra, de egyelőre korainak tartotta, hogy a részletekről nyilatkozzon. Mindössze annyit mondott, hogy mivel az új alaptörvénybe nem került be, hogy a parlament létszáma 200 fő, és az Alkotmánybíróság megsemmisítette a választókerületi határokra vonatkozó passzust, az új választójogi szabályoknak a jövő év elején életbe kell lépniük.

Balsai István úgy nyilatkozott, hogy nem minden sarkalatos törvényt fogad el a parlament 2011-ben. Mint fogalmazott: az igazságszolgáltatási, a választójogi, az önkormányzati vagy az alkotmánybírósági sarkalatos törvények megalkotása elsőbbséget élvez, de el tudja képzelni, hogy a címer-, illetve zászlóhasználatról szóló törvény vagy az állami kitüntetéseket szabályozó törvény későbbre, 2012-re sorolódik.

A napilap a választási rendszer reformjának várható következményeit elemzi. A 198 megválasztott képviselőből 90 egyéni kerületből, 108 listáról kerülne be az országgyűlésbe, de a listás helyekből 30-at a töredékszavazatok alapján osztanának szét. A Fidesz-KDNP koncepciójának újdonsága, hogy az egyfordulós egyéni körzetekben történő voksolást az nyeri, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Választási szakértők szerint a Fidesz új javaslata a 2010-es választásokra visszavetítve nem hozott volna kétharmados többséget, mégis a jövőben a jelenlegi kormányerőknek kedvez.