Csak tanulmányozhatja az ügyészségi iratokat Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Saját felhasználásra nem jut hozzá, de a parlament mentelmi jogi bizottsága elnökének dolgozószobájában kutakodhat az őt érintő ügyészségi iratokban Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök. A politikus levélben kérte a kérdéses dokumentumokat.
Vágólapra másolva!

A volt kormányfő bármikor, korlátlan ideig használhatja a parlament mentelmi bizottsága elnökének dolgozószobáját arra, hogy a mentelmi joga felfüggesztésével összefüggő ügyészségi iratokat áttanulmányozhassa, a dokumentumokat azonban nem kaphatja meg - közölte Rubovszky György, a mentelmi bizottság elnöke. A volt miniszterelnök Rubovszkynak írt levelében az ügyészségi iratok másolatát kérte, az elnök azonban egy másik szocialista képviselő ügyében történt korábbi visszaélés miatt nem ad ki másolatot, de bármikor biztosít időt Gyurcsánynak, hogy az iratokból felkészülhessen.

A volt kormányfő saját Facebook-oldalán is közzétette a levelet, amibe arra kérte Rubovszky Györgyöt, hogy zárt borítékban küldje el neki a mentelmi joga felfüggesztésére tett ügyészségi indítvány és az annak alátámasztására szolgáló dokumentumok másolatát. Ha a mentelmi bizottság elnöke szerint ez nem lehetséges, Gyurcsány ennek indoklását is várja.

Április végén kérte a Legfőbb Ügyészség a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését a sukoró-ügy miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt még 2009 áprilisában indított nyomozást a sukorói beruházás ügyében. Az ügyészség gyanúja szerint az állami földeket alul-, a befektetőét pedig felülértékelték a csere során. King's City néven több mint 400 milliárd forintos turisztikai beruházást tervezett Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektető csoport. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez úgy jutottak hozzá, hogy felajánlották cserére a magyar államnak Pest megyében található - összesen 183 hektáros - földjeiket. A csereszerződést 2008 júliusában kötötték meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel.

Budai Gyula, a visszaéléseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott még tavaly novemberben mondta, hogy hamarosan büntető eljárás indulhat Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök ellen a sukorói kaszinóberuházás miatt. Gyurcsányt Bajnai Gordonnal együtt korábban már kihallgatták az ügyészségen a beruházás miatt. Akkor Budai azzal vádolta a két politikust, hogy hamis vallomást tettek.

A sukoró-ügyben már előzetes letartóztatásba helyezték Tátrai Miklóst, az MNV korábbi vezérigazgatóját, Csészy Zsolt, korábbi értékesítési igazgatót, de a bíróság decemberben megszüntette előzetes letartóztatásukat, jelenleg szabad lábon védekezhetenk