Budapesten a city, vidéken a járás lehet az új önkormányzati rendszer alapja

A Parlament épülete díszkivilágításban
Vágólapra másolva!
Teljesen átalakítaná a kormány az önkormányzati rendszert - derült ki egy szerdai háttérbeszélgetésen. Budapesten módosítanák a kerületek és a fővárosi önkormányzat közti munkamegosztást és az is elképzelhető a Belügyminisztérium szerint, hogy összevonnak kerületeket. Vidéken a legkisebb települések feladatait a járások vehetik át. Az egyeztetések most kezdődnek.
Vágólapra másolva!

Mindenképp átalakítja a kormány a jelenlegi budapesti önkormányzati rendszert - derült ki a Belügyminisztériumban tartott szerdai beszélgetésen. A Belügyminisztérium a következő hetekben három variációról egyeztet a főváros és a kerületek vezetőivel.

Az első változat szerint kizárólag a Fővárosi Önkormányzat maradna, a kerületek pedig vagy teljesen megszűnnének, vagy lényegesen kisebb jogkörrel rendelkező, fővárosnak alárendelt elöljáróságok alakulnának.

A második verzió szerint - a jelenlegi rendszerhez hasonlóan - fővárosi és kerületi önkormányzatokat is választhatnának a budapestiek, de a kormány új munkamegosztást ír majd elő. A főváros végezné az összes infrastrukturális feladatot és fejlesztést, míg a kerületeknél elsődlegesen a lakásgazdálkodás, vagy egyes kulturális és sport feladatok maradnának.

A harmadik, a Belügyminisztérium által "City-koncepciónak" nevezett változat lényegesen csökkentené a kerületek számát. Egy belső kerületekből álló városmag, egy "city" maradna, a mostani külső kerületekből pedig 2-4 különálló városrész alakulna. Az egyik verzió szerint Budapest három részből állna: City, Pest és Buda.

"Tarthatatlan, hogy Budapesten belül most gyakorlatilag 23 megyei jogú város működik" - jelentette ki Tállai András önkormányzati államtitkár, aki annyit mondott: Könyvvizsgálóként a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldást támogatja, de nem árulta el, hogy szerinte melyik lesz az. A fővárosi és kerületi vezetőkkel is egyeztet a minisztérium, és június végéig eldől, hogy az új önkormányzati törvényben, amelyet idén ősszel szeretnének elfogadtatni, vagy külön fővárosi törvényben szabályozzák-e majd a rendszert.

A kormány már jövőre létrehozná a járásokat, ahol a járási hivatalok a jegyzők mostani, nagyjából négyezer hatáskörének kétharmadát átvennék. Itt működnének például az okmányirodák. A kormány még nem döntötte el, hány járást hoz majd létre, de az biztos, hogy nem a mostani kistérségi rendszer mintájára rajzolják majd meg a térképet.