Jogvédők két éven belül strasbourgi döntést remélnek magánnyugdíjügyben

Vágólapra másolva!
A Helsinki Bizottság szerint a nyugdíjszabályozás diszkriminálja a magyar magánnyugdíjpénztár-tagokat, ezért az emberi jogi bírósághoz fordultak. A jogvédők a jogsértés megállapítását szeretnék elérni, és  kártalanítást követelnek.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a Magyar Helsinki Bizottság 12 munkatársa, mert a magyar állam decembertől úgy szedi be majd tőlük - magán-nyugdíjpénztári tagok lévén - a járulékalapjuk egynegyedét a társadalombiztosítás javára, hogy a munkában töltött szolgálati idejüket nem ismeri el.

A jogvédő szervezet lépését Tóth Balázs programvezető szerdán budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hangsúlyozva, hogy az említett rendelkezés álláspontjuk szerint egyértelműen sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt diszkriminációtilalmat.

Ezt azzal indokolta, hogy a szabályozás elfogadható ok nélkül különbözteti meg hátrányosan azt a 103 ezer embert, aki úgy döntött, hogy részben a magánnyugdíjrendszerben kívánja biztosítani az öregkori nyugdíját.

A Helsinki Bizottság azt várja, hogy a bíróság állapítsa meg az egyezménysértést, rendeljen el kártalanítást, és ítéljen meg jelképes nem vagyoni kártérítést. Álláspontjuk szerint ez fontos ügy lesz a strasbourgi bíróságnak, hiszen több mint százezer potenciális kérelmező van. Tóth Balázs úgy látja, van rá esély, hogy a bíróság másfél-két év alatt döntést hozzon.