Kitart a Jobbik a felfüggesztett börtönre ítélt képviselő mellett

országgyűlési választások, Jobbik, Szabó Gábor, Balczó Zoltán, Dúró Dóra
Vágólapra másolva!
Elfogadja, de "túlzónak" tartja a jobbikos Samu Tamás Gergőt elítélő bírósági döntést a Jobbik. Szabó Gábor pártigazgató szerint kitartanak a  képviselő mellett, aki szerdán lemondott képviselői mandátumáról, miután a bíróság jogerősen elítélte hivatalos személy elleni erőszak miatt.
Vágólapra másolva!

"Teljes mértékben kiállunk és kitartunk mellette" - mondta az [origo]-nak Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója. Szabó nem tartja túlzásnak Samu lemondását a mandátumáról, szerinte a képviselő egy "nehéz és fontos" döntést hozott és a pártnak nincsen joga ezt felülbírálni. "A bírósági ítéletet elfogadjuk, nem tehetünk mást, mert a Jobbik a rend pártja" - mondta Szabó, de azt is hozzátette, hogy az ítéletet "túlzónak" tekintik.

A jobbikos Samu Tamás Gergő szerdán lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról. A képviselőt kedden hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen tíz hónap két évre felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság.

"Samu Tamás Gergő miért, Gyurcsány miért nem?" - mondta Szabó és hozzátette, hogy "azok, akik az elmúlt nyolc évben tönkretették az országot Samu Tamás Gergővel ellentétben még mindig országgyűlési képviselők". A fideszes Gulyás Gergely szerint az Országgyűlés egészének tekintélyét is rombolja, ha bármely parlamenti képviselővel szemben a bűnösségét megállapító, jogerős ítélet születik. Szabó erre a felvetésre azt mondta, hogy nem Samu Tamás Gergő elítélése rombolja a ház tekintélyét, hanem szerinte például a Fidesz tétlensége rombolta azt a Gyurcsány-kormány idejében.

Samu Tamás Gergőt azért ítélte el a bíróság, mert 2008. március 15-én több emberrel együtt rátámadt a rendőrökre. A bíróság első fokon tavaly októberben ítélte el, de a képviselő fellebbezett. A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság azonban helybenhagyta az elsőfokú döntést, így az ítélet kedden jogerőre emelkedett. A Jobbik kedden közölte, hogy Samu Tamás Gergő rendkívüli jogorvoslattal él a Legfelsőbb Bíróságon az ítélet ellen. Képviselői mandátumát azonban akkor sem kaphatja vissza, ha ott a számára kedvező ítélet születik.