Népszabadság: 178 volt parlamenti képviselőre vonatkozhat a 98 százalékos különadó

Vágólapra másolva!
A parlamentből 2010-ben távozó 178 képviselő fizethet 98 százalékos különadót, miután a parlament hétfőn úgy döntött, hogy rájuk is vonatkozik a jogszabály - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A hétfői törvénymódosítás szerint az országgyűlési és az európai parlamenti képviselőknek, a polgármestereknek, alpolgármestereknek és megyei közgyűlési elnököknek kétmillió forint feletti végkielégítés után kell fizetniük.

A parlamenti sajtószolgálat tájékoztatása szerint 2010-ben 178 képviselő kapott végkielégítést, és a lap számításai szerint csaknem mindegyiküknek fizetnie kell, mert a félévi végkielégítésük összege mindegyiküknél meghaladja a kétmillió forintot. Az előző ciklus végén ugyanis a képviselői átlagfizetés négyszázezer forint volt, így a távozók átlagosan két és fél millió forint végkielégítést kaptak. Kilencvenöt százalékuk MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es politikus.

Az európai parlamenti képviselők esetén ez a szabály csak 2014-ben lép életbe, mert a legutóbbi, 2009-es választások után kapott végkielégítésekre az alkotmánybírósági határozat alapján nem lehet különadót kivetni. Nem úgy, mint a 2010-es önkormányzati választások után távozott polgármesterek, alpolgármesterek és megyei közgyűlési elnökök tekintetében. A fizetési kötelezettség a polgármestereknél jórészt szocialista politikusokat érint, a megyei közgyűlési elnököknél viszont fideszeseket.