Fortyog az MSZP Gyurcsány ultimátumától

MSZP, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc kinyitná az MSZP-t és a hagyományos szocialista szavazótábortól a centrum felé húzná, miközben ez a párt több vezetőjének nincs ínyére - az [origo]-nak nyilatkozó szocialista politikusok szerint ez a párt legnagyobb dilemmája, nem pedig az, hogy új pártot alapít-e a korábbi kormányfő. Gyurcsány ultimátumszerű reformprogramját sokan nem nézik jó szemmel a pártban, állítólagos pártalapítási terveinek megszellőztetését többen ellentámadásnak tartják.
Vágólapra másolva!

"Semmit nem tudunk a Demokrata Pártól" - mondta az [origo]-nak Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő, a párt elnökségének a tagja. "Elméletileg Gyurcsány Ferenc barátai" - tette hozzá, majd azt mondta az [origo]-nak, "mélyen megütközött" azon, hogy "a frakció háta mögött szervezkedtek", mert szerinte ez már túlmutat a párton belüli szervezkedésen, és "ez már párton kívüli".

Az MSZP szerdán kilenc órán át tartó frakcióülést tartott, amelynek a fő témái Gyurcsány Ferenc törekvései voltak. A Magyar Nemzet szerda reggel megjelentetett cikke szerint a bejegyzés alatt álló Demokrata Párt lehet az a politikai szerveződés, amelyben vezető tisztséget tölthet be Gyurcsány. A múlt hétvégén még új párt alapításáról beszélő egykori miniszterelnök egy Facebook-bejegyzésben úgy reagált a hírre, hogy az MSZP számára foglalták le a Demokrata Párt nevet. Gyurcsány a frakcióülés után azt mondta, hogy nem akarja elhagyni az MSZP-t, a Demokrata Pártnak pedig "nagyobb a füstje, mint a lángja". Mesterházy Attila pártelnök pedig bejelentette, hogy az ülésen a frakció minden tagja megerősítette, hogy továbbra is a szocialista pártban kíván politizálni.

Gyurcsány Ferenc tud a Demokrata Párt megalakulásáról, és tudomásul vette, miután az alapítók értesítették erről - mondta a volt miniszterelnök egyik közeli munkatársa az [origo]-nak. Szerinte Gyurcsánynak ezen kívül semmi köze az új párt alapításához, mert ő továbbra is az MSZP-t szeretné megreformálni. Ha ez nem sikerül - mondta -, három út áll majd előtte: vagy nem politizál néhány évig, vagy a Demokrata Pártot választja, vagy alapít egy újat.

"Ennek diktátumíze van"

"Feri egyfajta gyűjtőpártot képzel el" - mondta az [origo]-nak Gyurcsány reformelképzeléseiről egy neve elhallgatását kérő szocialista országgyűlési képviselő. Szerinte Gyurcsány kinyitná a pártot, és egy szélesebb spektrumú bázist szeretne, ezzel szemben az MSZP-ben többen is az "élethelyzetükből" kifolyólag egy baloldali értékek mellett elkötelezett pártot szeretnének. "Az SZDSZ-szel kapcsolatos vélt vagy valós súrlódások is terhelik még a lelkeket" - mondta a képviselő. Gyurcsány egy, a Facebookon közzétett üzenetében úgy fogalmazott, hogy "új pártot szeretnénk formálni az MSZP-ből: egy, a centrumra nyitott, balközép demokrata pártot". "Nincs vita a végcélban: demokratikus, nyugatos alternatívát ajánlani a Fidesz világával szemben" - írta.

Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány esetleg egy új pártban folytatná, ha a reformjavaslatai nem mennek át az MSZP-n, a neve elhallgatását kérő képviselő a párt egyik befolyásos politikusát idézte, aki szerinte egyszer azt mondta, hogy "ennek diktátumíze van". A forrás szerint Gyurcsányt még mindig sokan támogatják a pártban, a felsőbb vezetők az egykori munkakapcsolatok miatt (Gyurcsány pártelnök is volt), a párttagok pedig azért, mert "egy harcos vezért látnak benne, aki tudott győzni Orbánnal szemben".

"Mesterházy ebben nem annyira szereplő" - mondta a képviselő, és hozzátette, hogy szerinte a pártban mindenki Gyurcsány személyiségéhez képest határozza meg magát. "Vagy egyetért ezzel a személyiséggel, vagy nem" - mondta. Ezt a képet árnyalja szerinte a Demokrata Párt képbe kerülése, ugyanis "a párttagok nem szeretik a kettészakadás felé tartó szocialista pártot". "Gyurcsánynak ártott a Demokrata Párt-ügy" - mondta, és példaként említette, hogy a Demokrata Párt miatt háttérbe szorult Gyurcsány pártszavazási kezdeményezése.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
"Mesterházy ebben nem annyira szereplő"

A Demokrata Pártról szóló híreket Gyurcsány is kritizálta a Facebookon, mert szerinte a Magyar Nemzet cikke "rendesen belezavart" a vitába. "Az a baj, hogy a Magyar Nemzet egy fontos pártvita napján előhúz egy papírt, amelynek egyetlen célja van: kompromittálni bennünket. Na meg előnyhöz juttatni a velünk szemben állókat" - írta Gyurcsány.

A neve elhallgatását kérő képviselő szerint az MSZP reformjának egyik lehetséges időpontja a 2012-es tisztújítás lehet, de azt is hozzátette, hogy a Gyurcsány által kezdeményezett és végül a párt vezetősége által is elfogadott pártszavazáson is fel lehet majd tenni azt a kérdést, hogy gyűjtőpárt vagy baloldali párt szeretne lenni az MSZP. "A pártszavazás egy időközi állapotfelmérés lesz, utána is tovább fog folyni a vita, és a tisztújításon fog pont kerülni a végére" - mondta.

Szívesebben foglalkoznának az országgal az MSZP-ben

Szanyi szerint a szerdai frakcióülésen többen is "különböző hangnemben a nemtetszésüket fejezték ki" Gyurcsánynak és a támogatóinak a Demokrata Párt miatt. Szerinte a volt miniszterelnök támogatói közül csak négyen szólaltak fel, ők pedig "jó szándékról" és "nyitásról" beszéltek. Ezzel szemben Szanyi szerint a jelenlévők túlnyomó többsége arról beszélt, hogy "az ország dolgaival kell foglalkozni, és nem ezzel".

"A Demokrata Párt és Demokratikus Koalíció [Gyurcsány MSZP-n belüli platformja] közötti együttműködés világos, de ezt Gyurcsány cáfolta" - mondta az [origo]-nak egy másik, neve elhallgatását kérő szocialista politikus, aki szintén részt vett a szerdai frakcióülésen. Szerinte a frakció "erős indulati erővel támadta" Gyurcsányt, mert senki sem tudott az új pártról. "Voltak hangosabb pontok, de mértékadó keretek közt zajlott a vita" - tette hozzá. Szerinte a Gyurcsány által kezdeményezett pártszavazásnak nincsen különösebb jelentősége, és azért engedte át a frakció, hogy Gyurcsány támogatói ne mondhassák azt, hogy a volt miniszterelnök el van nyomva. Azt is hozzátette, hogy szerinte Gyurcsányt kevesen támogatják a frakción belül.

A szocialista politikus szerint Gyurcsányt az ellene indított ügyészségi vizsgálat miatt meg kell, hogy illesse a szolidaritás a párt felől, másrészt viszont az MSZP-nek "azzal is foglalkozni kellene, hogy ne csak ezt a vita-képét mutassa a párt". Szerinte most nem olyan kérdésekkel foglalkozik az MSZP, amely a szavazóknak is valódi alternatívát jelentene, és "ha ez így marad, akkor nem fogjuk tudni megszólítani a magyar társadalmat". Erre példaként a szerdai kilenc órán át tartó frakcióülést említette, ahol egyáltalán nem tudtak szakmapolitikával foglalkozni, csak a Gyurcsány körüli vitákkal.

"Nagyon kulturált hangvételben kemény állítások is elhangzottak" - mondta a frakcióülésről Mesterházy Attila pártelnök szerdán az MTV Az este című műsorában. Mesterházy szerint nem igaz, hogy Gyurcsány megzsarolta volna a pártot, de azt is hozzátette, hogy az MSZP tagjai közül senki sem támogathatja egy új párt megalapítását. "Az MSZP megújításába az nem fér bele, hogy valaki alternatívaként a zsebében tart egy nem tudom, milyen pártot is, hogy ha ez nem jön össze, akkor van másik" - mondta.

"Gyurcsány Ferencnek semmi köze az új párt alapításához"

"Nincs róla szó, hogy a Demokratikus Koalíció Platform új pártot szeretne" - mondta az [origo]-nak Baracskai József szocialista országgyűlési képviselő, aki a Gyurcsány által vezetett platformnak az elnökségi tagja. Szerinte a platformnak már március óta tudomása van a Demokrata Pártól, mert megkeresték őket, de csak arról volt szó, hogy "lefoglalják a nevet". Baracskai szerint Gyurcsány sem mondott neki olyat, hogy új pártban gondolkodna.

A név lefoglalásáról Baracskai azt mondta, hogy "civilek csinálták", de hogy mi a céljuk vele, azt nem tudja. "Minden eshetőségre fel kell készülni, hogy tovább lehessen lépni, ha bármi jön" - mondta Baracskai, és hozzátette, hogy a Demokrata Párt nevet a szocialista párt használhatja, ha az elnökség úgy dönt. "Most egy párt van, az MSZP" - mondta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
"Feri egyfajta gyűjtőpártot képzel el"

Nem az MSZP-nek foglalták le a Demokrata Párt nevet, és Gyurcsány Ferencnek semmi köze az új párt alapításához - mondta az [origo]-nak a bejegyzés alatt álló párt elnöke. Takács István szerint a 12 alapító tag három hónapja kérte először a bíróságtól a Demokrata Párt bejegyzését, azóta az alapszabály és egyéb, a bejegyzéshez szükséges dokumentumok formai hibái miatt húzódik az eljárás. Takács nem árulta el, hogy kik a párt alapítói, de az [origo] kérdésére azt mondta, nincsenek köztük országosan ismert politikusok és közéleti személyiségek, és amennyire tudja, egyikük sem tagja az MSZP-nek.

Takács szerint a Demokrata Pártot azért alapították meg, mert szeretnének egy olyan gyűjtőpártot, amelyben akár baloldaliak, akár konzervatívok, akár liberálisok megtalálják a maguk számítását. "Ezt a feladatot az MSZP jelenleg nem tölti be" - mondta Takács. Szerinte a párt nyitott lesz, ha bejegyzik őket, az csatlakozik hozzájuk, aki akar.

"Az MSZP-vel elég sok probléma van"

"Személyesen ismerjük egymást Gyurcsány Ferenccel, tud erről a kezdeményezésről, de nem jelezte, hogy bármiféle szándéka lenne ezzel a párttal. Ő az MSZP-t akarja megújítani, többször elmondta, hogy abban a pártban képzeli a jövőjét. Se anyagilag, se mint alapító nem támogatja a Demokrata Pártot" - mondta Takács a volt miniszterelnök és a Demokrata Párt kapcsolatáról.

Megkérdeztük, hogy ha nem számolnak azzal, hogy Gyurcsány Ferenc ebben a pártban keressen menedéket, miért hoztak közgyűlési határozatot arról, hogy alkalomadtán hozzájárulnak, hogy az MSZP felvegye a Demokrata Párt nevet, vagy hogy ha ez nem következik be, egyesülnek az MSZP-ből kiváló tagokkal. Takács szerint ezt azért látták indokoltnak, mert sokan elfordultak az MSZP-től, és nem a pártban képzelik el a további politizálását, és "ez lehet egy kimeneti opció".