Gyurcsány szerint az MSZP felélte tartalékait

Vágólapra másolva!
A volt kormányfő senkivel nem akar leszámolni, nem ezért forszírozza a pártvezetők vagyoni helyzetének vizsgálatát. Az MSZP volt elnöke szerint ő soha nem volt a pártvezetés lieblingje, maximum tudomásul vették, amikor ő nagyon erős volt. Úgy látja, három út áll előtte: vagy "befogja a száját", vagy befejezi a politizálást, vagy új formációt hoz létre.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP felélte tartalékait, vonzóképessége nem elég ahhoz, hogy belátható időn belül alternatívát nyújtson a Fidesszel szemben, ezért szükség van a szervezeti és a morális megújulásra. A volt miniszterelnök csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában a pártvezetők vagyoni helyzetének vizsgálatát célzó kezdeményezéséről azt mondta, hogy senkivel sem akar leszámolni, és ha bárki az ő pénzügyeit akarja vizsgálni, áll elébe. Szólt arról is, hogy sohasem volt a pártvezetés liblingje.

Gyurcsány Ferenc az MSZP szerdai, több mint kilenc órán át tartó frakcióülésére az interjúban úgy emlékezett, hogy éles és nagyon parázs vita folyt. Mint mondta, sokan nem örülnek, és frusztráltak amiatt, ahogy az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform megpróbálja "újraszabni" a szocialista pártot.

A liebling nem ő volt

Kitért arra, hogy a Demokratikus Koalíció véleménye az MSZP vezetésében, frakciójában és megyei elnökei között kisebbségben van. Hozzátette azonban, hogy 2004-ig visszamenőleg sohasem volt a pártvezetés liblingje. "Amikor nagyon erős voltam, legfeljebb tudomásul vették" - mondta.

Szerinte pártjában mindig voltak befolyásos politikusok, akik a hátuk közepére sem kívánták, de a tagság és az MSZP választói erőt adtak neki. "Ezzel soha nem zsaroltam a pártomat. De azt sem engedem, hogy azoknak, akik közül jó néhányan az elmúlt tizenöt évben mindig ott voltak a fazék körül (...) és most is egyetlen céljuk van, hogy kapaszkodjanak valamibe, ami szerintem már nem tartható, azoknak a bizalmára, támogatására építsem politikánk jövőjét. Nem azokéra akarom építeni, hanem a választókéra meg a tagokéra" - jelentette ki.

Megismételte, hogy olyan párttá szeretné alakítani az MSZP-t, amelyben az 1989-es alkotmányosságot tisztelő szabadelvűek és mérsékelt konzervatívok is politikai otthont találhatnak. Ezzel szemben a vezetésből sokan azt mondják, hogy amit Bauer Tamás vagy Debreczeni József képvisel, az nem kell a szocialista pártba; politikai értelemben ez most a fő vitapont az MSZP-ben - mondta.

A három út

Beszélt arról is, hogy az MSZP mára kimerítette stratégiai tartalékait, ezért meg kell változnia szervezeti és morális értelemben is. Kiemelte, minden erőfeszítése a szocialista párt megújítására irányul, és a múlt héten külföldi újságírók előtt is csak azt vetette föl, hogy ha stratégiai kérdésekben vereséget szenved, három lehetőség áll előtte. Hogy kisebbségben marad és "befogja a száját", hogy befejezi a politizálást, illetve hogy új formációt hoz létre.

A volt miniszterelnök elismerte, hogy a képviselőcsoport szerdai ülésén nagy hullámokat vert a Demokrata Párt megalakulása, amelyet jó szándékú civilek különösebb politikai kockázatot nem hordozó, inkább lehetőséget teremtő kezdeményezésének nevezett. Cáfolta ugyanakkor, hogy ő áll annak háttérében.

Hajrá, uraim!

A vezetők vagyoni helyzetének vizsgálatára is irányuló pártszavazási kezdeményezését azzal indokolta, hogy az MSZP-t sokan erkölcstelennek látják, bár szerinte "bizonyos értelemben az egész magyar politika erkölcstelen, ebből nem lóg ki az MSZP". Meggyőződése ugyanakkor - magyarázta -, hogy a választók nagy része ezért nem szimpatizál velük, a tagság nagy része pedig szenved ettől.

Gyurcsány szerint - "noha vannak romlott almák a kosárban valószínűleg" - a pártvezetés és a tagság túlnyomó többsége tisztességes, de fontos demonstratív lépéseket tenni azért, hogy a választók tudják, az MSZP meg akar változni, az ország legtisztességesebb pártja akar lenni.

"Fontos, hogy a párton belül vannak-e olyan viszonyok, hogy ha én úgy látom, hogy valaki mintha nagyobb lábon élne, mint amennyi jövedelmet hivatalosan bevall, azt lehessen mondani: Béla, beszéljük ezt meg (...), hogy a csudába futja neked ennyire? Mert ha minket nem tudsz megnyugtatni, akkor a választóidat meg a politikai ellenfeleid sem" - mondta, hangsúlyozva, szó sincs arról, hogy bárkivel le akarna számolni.

"Azt mondanám: Welcome on the board! Hajrá, uraim!" - felelt arra a felvetésre, hogy pártjában többen alighanem az ő meggazdagodására kérdeznének rá elsőként.

A volt kormányfő azt is közölte, hogy feljelentést tesznek, amiért a Magyar Nemzet csütörtökön ismertette a Demokratikus Koalíció részletes tagnyilvántartását. A szocialista politikus szerint az adatok csak lopás vagy betörés eredményeként kerülhettek "politikai ellenfeleihez". Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy az adatokat belülről juttatták ki, elmondta, nagyon reméli, hogy belső riválisai nem tesznek ilyet, mert ez azt jelentené, hogy rossz minőségű emberekről van szó, akikkel nem lehet együttműködni.