Új eljárás lesz a rasszista támadással vádolt romák ügyében

Vágólapra másolva!
Hatályon kívül helyezte a Borsod Megyei Bíróság a rasszista támadással vádolt romák elleni ítéletet. Tizenegy embert ítélt el tavaly első fokon a Miskolci Bíróság, mert 2009 márciusában a borsodi megyeszékhelyen megtámadtak egy autót. A mostani ítélethirdetést bombariadó szakította meg.
Vágólapra másolva!

Új eljárást kell lefolytatnia a Miskolci Bíróságnak a csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettével elítélt tizenegy roma férfi ügyében. Az elsőfokú bíróság tavaly összesen több mint negyven év börtönre ítélte a vádlottakat, mert 2009. március 15-én csopotosan megtámadtak egy autót a miskolci Muszkás-oldalban. A boon.hu tudósítása szerint dorongokkal, vasrudakkal, baseballütőkkel ütötték a kocsit, s közben állítólag azzal biztatták egymást, hogy "büdös magyarok, üssétek őket!"

Az ügyészség tizenegy ember ellen emelt vádat, a bíróság pedig első fokon valamennyiüket elítélte. Az elsőrendű vádlottat 4 év 4 hónap börtönre, a másodrendűt 5 év 2 hónap börtönre ítélte a bíróság. A legsúlyosabb büntetést az ötödrendű vádlott kapta, őt többszörös visszaesőként hat év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Az ügyész valamennyiük esetében súlyosbításért, míg a vádlottak és védőik enyhítésért, illetve felmentésért fellebbeztek. A Borsod megyei Bíróság csütörtökön hozott ítéletében hatályon kívül helyezte a döntést. Az ítélethirdetést azonban bombariadó szakította meg. A bíróság épületét mindenkinek el kellett hagynia, a rendőrség megkezdte az épület átvizsgálását.