Rendvédelmi oktatótiszteket küld Magyarországra az USA

Pintér Sándor belügyminiszter és Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete Gyöngyöspata egyik utcáján haladnak a helyiek és a média képviselőinek kíséretében.
Vágólapra másolva!
Vastapssal fogadták a gyöngyöspatai cigánysoron Pintér Sándor belügyminisztert és Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövetet. A község nem roma és roma lakói azonban a politikusok szeme láttára heves vitába keveredtek. Az amerikai nagykövet a Heves megyei településen bejelentette, hogy az Egyesült Államok rendvédelmi oktatótiszteket küld Magyarországra, hogy átadják a magyar rendőri erőknek a multikulturális környezetben szerzett tapasztalataikat.
Vágólapra másolva!

Gyöngyöspatára látogatott pénteken Pintér Sándor belügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Helyi romák és nem romák a szemük láttára vesztek össze, heves szóváltások során kölcsönösen egymást vádolták azzal, hogy nem tartják be az együttélés szabályait. A község lakói lopásokkal, betörésekkel vádolták a cigányokat, utóbbiak pedig azt hangoztatták, azóta van békétlenség, amióta a község lakói Gyöngyöspatára hívták, "egyesek etették-itatták" a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, majd a Véderő tagjait.

Pintér Sándort és Eleni Tsakopoulos Kounalakist a cigánysor felé vezető Bem utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésében fogadták az önkormányzat, illetve a helyi cigányság vezetői. Gyakorlatilag azon a helyen, ahol április 26-án késő este összeverekedtek a romák és a Véderő tagjai.

A cigánysoron vastapssal fogadták a romák a belügyminisztert és a nagykövetet. A vajda, id. Farkas János azzal köszöntötte a vendéget, hogy szurkolnak Obama elnöknek azért, hogy ő nyerje meg Amerikában a következő választásokat is. Ezt követően alakultak ki a heves szóváltások az utcán, illetve a polgármesteri hivatal előtt. A delegáció kísérői többször arra kérték a hangoskodókat, hogy halkabban beszéljenek, mert az épületben tárgyalók nem hallják egymást a kinti kiabálástól.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis a séta után tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az Egyesült Államok rendvédelmi oktatótiszteket küld Magyarországra, hogy átadják a magyar rendőri erőknek a multikulturális környezetben szerzett tapasztalataikat. A budapesti amerikai nagykövet azt mondta: reméli, hogy az Egyesült Államok ezzel a segítséggel hozzá tud járulni a feszültség enyhüléséhez. A nagykövet azt mondta: jó benyomást tett rá, hogy milyen gyorsan reagált a magyar kormány a gyöngyöspatai eseményekre a feszültség kiéleződésének megakadályozásáért.

Pintér Sándor közölte: "a rendet a rendőrök segítségével tudom garantálni, a békességet és a békét a helyieknek kell egymással megkötni". A jelenlegi szituáció nem tartható fenn - tette hozzá.

A helyi romák képviseletével megbízott Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom vezetője pénteken közölte, hogy válságkezelő javaslatokat tesz a kormánynak a Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat. Egyebek mellett javasolják, hogy a demokratikus kormányzó és ellenzéki pártok "közösen lépjenek fel a szélsőjobboldali, újnyilas puccskísérletek, párthadseregek, félkatonai szervezetek létrehozása, cigányellenes pogromok, pszichikai és fizikai terrorcselekmények" ellen.

A mintegy 2900 lakosú Gyöngyöspatán március elejétől két héten át járőröztek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor, a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a községben.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Véderő elnevezésű szervezet már a polgármester lemondását követő április 22.-24. közötti időszakra hirdetett katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort a település határába, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta, illetve nyolc embert - köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást - garázdaság gyanújával őrizetbe vette. Az Egri Városi Bíróság múlt hétfőn, nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást. (A Véderőről itt olvashat bővebben.)

A tábor időtartamára - a Vöröskereszt közreműködésével - Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket. A feszültség ezt követően sem csökkent, április 26-án késő este összeverekedtek a Véderő tagjai helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt.