LMP: A nyugdíjkassza nem a kormány pénzeszsákja

Vágólapra másolva!
Az LMP politikusa szombaton bírálta a Fidesz pénteken benyújtott, a korai nyugdíjak elvételét alkotmánymódosítással lehetővé tévő javaslatait. Az ellenzéki párt szerint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata elkerülhetetlen, de először munkahelyek megteremtésére lenne szükség.
Vágólapra másolva!

"Az LMP szerint semmilyen szerzett jog nincsen biztonságban" - mondta szombaton Vágó Gábor választmányi szóvivő reagálva a fideszes Lázár János és Balsai István pénteken benyújtott, nyugdíjjal kapcsolatos alkotmánymódosítási javaslataira. Balsai szerint a nyugdíjszabályok módosítása lehetőséget ad a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatára, az ilyen átalakítások a politikus szerint beleütköznének a jelenleg még hatályos alkotmány rendelkezéseibe, ezért kell módosíttatni azt.

Az LMP szóvivője közölte: a kérdés már régen nem a rokkantsági nyugdíjról vagy a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkorhatáráról szól. "A Fidesz most ismét szembeköpte a jogállamot. A kormány pénzbehajtó hadműveleteitől ma Magyarországon semmilyen szerzett jog nincs biztonságban" - mondta Vágó Gábor, és hozzátette: a Fideszt "sem az alkotmányos keretek, sem a katasztrofális munkaerő-piaci helyzet, sem a rendvédelmi dolgozók bátor megmozdulásai" nem riasztják vissza törekvéseitől.

Az LMP szerint a nyugdíjrendszer kidolgozásakor nem ötletelésre és diktátumokra, hanem széles társadalmi bázison alapuló megegyezésre van szükség. "A nyugdíjkassza nem a mindenkori kormány szabadon felhasználható pénzeszsákja" - tette hozzá Vágó, aki közölte azt is: a rokkantnyugdíjak rendszerének felülvizsgálatát ők sem tartják ördögtől valónak, de az LMP szerint ezt megelőzően munkahelyeket kell teremteni, illetve törvényben garantált munkaerő-piaci védelmet kell adni a rehabilitált munkavállalóknak.