Az új Btk. nem engedné a többszöri elterelést a kábítószer-használóknak

Vágólapra másolva!
Csak egyszer engedné meg az új Btk. az elterelést a kábítószer-fogyasztóknak - mondta a törvény előkészítéséért felelős államtitkár a hétfői Népszabadságban. Répássy Róbert szerint az új Btk.-ban a tettarányos büntetés elvét erősítenék.
Vágólapra másolva!

A 2013-tól a tervek szerint hatályba lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) a kábítószer-bűnözésnél csak az első esetben engedné meg az elterelést, a második vagy harmadik alkalomnál már büntetés kiszabását írná elő - erről Répássy Róbert államtitkár, az előkészítés felelőse beszélt a Népszabadságnak.

A lap a hétfői számában azt írta az államtitkárra hivatkozva, hogy változtatnának azon a szabályon is, amely szerint a drogdílerek, a kábítószer-kereskedők enyhébb büntetést kapnak, ha rendszeres drogfogyasztók.

"Volt, aki erre azt mondta, hogy ez jogi perverzió, hiszen a drogfogyasztás nem lehet enyhítő körülmény. Igaza volt. Büntetőpolitikailag is elhibázott ez a szabályozás, hiszen könnyen beszerezhető olyan orvosi igazolás, hogy valaki kábítószerfüggő" - mondta Répássy.

Az új Btk.-ról szóló javaslatot az év végéig szeretnék a kormány asztalára tenni, az első publikus verzió a nyárra készül el. Az országgyűlés szakmai egyeztetések után 2012 tavaszán fogadhatja el az új komplett büntető törvénykönyvet. Répássy szerint az új Btk.-ban a tettarányos büntetés elvét erősítenék, a bírói egyediesítésnek kevesebb szerepet hagy majd a jogalkotás, és a személyes körülmények is másodlagosak lesznek, a tett maga lesz az elsődleges.

Az új Btk. és a lex Gyöngyöspata kapcsolatáról Répássy elmondta, hogy mindegy, van-e egyenruha, ha valaki elkövet olyan bűncselekményt, amellyel az általa vélt közrendet akarja fenntartani, az garázdaságnak számít. A törvények kikényszerítése állami monopólium - mondta.