Felmentették a rendőröket, akik a vád szerint agyonvertek egy drogdílert

Vágólapra másolva!
Feltehetőleg egy rendőr szándékos ütése miatt halt meg négy éve egy őrizetbe vett drogdíler, akit egy négyfős osztag fogott el Debrecenben - mondta ki a halálesetet tárgyaló Hajdú-Bihar Megyei Bíróság. Mivel azonban nem tudni, hogy melyik rendőr mérte az áldozatra a halálos ütést, mind a négy egyenruhást felmentették. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Bizonyítottság hiányában felmentette a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság kedden azt a négy debreceni rendőrt, akik ellen korábban halált okozó testi sértés miatt emeltek vádat. A rendőrök intézkedése után 2007 májusában egy drogterjesztő belehalt koponyasérüléseibe. A sértett ügyvédje szerint a férfi halálát az egyenruhások okozták, de nem sikerült kideríteni, hogy pontosan melyikük.

A vádirat szerint négy éve kommandósok elől menekült a drogdíler a debreceni Rózsahegy utcában: a férfi előbb leugrott egy harmadik emeleti lakásból, majd négy rendőr üldözni kezdte az utcán. Amikor utolérték, a földre teperték és megbilincselték. A menekülés közben a férfi koponyasérüléseket szenvedett, és röviddel később meghalt.

A tárgyaláson az Egészségügyi Tudományos Tanács szakvéleményéből kiderült, hogy a férfi nem szerezhetett halálos sérülést, amikor kiugrott az épületből; a seb az emberi test súlyát három-négyszer meghaladó erőhatástól keletkezhetett. A sértett védője szerint a sérülés szándékos bántalmazás következménye, míg a rendőrök egykori parancsnoka úgy vélte, hogy a sérülés a földrevitelkor, egy szerencsétlen esés miatt következhetett be.

A kedden meghallgatott kiegészítő orvosszakértői vélemény alátámasztotta, hogy a férfi fején lévő halálos seb bilincselés közben keletkezett. A bíróság megállapította, hogy valamelyik rendőr feltehetőleg szándékosan, térddel okozott sérülést az áldozatnak, de hogy négyük közül ki, azt nem tudták kideríteni. Ezért a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat.

Az ítélet egyelőre nem jogerős. A sértett ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen, így az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.