Már három bejelentés érkezett a nagykovácsi tigrisről

Vágólapra másolva!
Egy Nagykovácsiban élő nő három bejelentést tett arról, hogy a kertek alatt tigris kószál. A környéken nem élnek ismert nagymacskatartók, és állatkertekből sem hiányzik tigris, így a helyi nemzeti park szakértői kételkednek benne, hogy valóban tigrist láttak Nagykovácsiban. Az állat lehetett hiúz, de az sem kizárt, hogy egy vándorcirkuszból csatangolt el valamilyen állat.
Vágólapra másolva!

Nézze meg videón, mit gondolnak a helyiek a környéken állítólagos tigrisről!

"Tigrist láttam a kertemben" - ezzel hívta fel egy nő Hegyi Zoltánt, a Duna-Ipoly Nemzeti Park zoológiai referensét, aki elmondása szerint szkeptikusan fogadta a hírt. "A Nagykovácsiban élő nő állítólag már harmadszor látta az erdő mellett a nagytestű ragadozót, amelyet tigrisnek nézett, de utána abban állapodtunk meg, hogy hiúz is lehet" - mondta az [origo]-nak Hegyi Zoltán.

Habár a tigris csíkos, és általában egy mázsával nehezebb, mint a pöttyös bundájú hiúz, a valószínűsíthető fajok közül mégis a hiúz hasonlít leginkább a tigrisre. Hegyi Zoltán szerint ugyanakkor nemcsak a tigris, hanem a hiúz "előfordulási esélye is nulla Nagykovácsi környékén."

Egyetért ezzel Lomniczi Gergely, a nagykovácsi erdőt felügyelő Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. "A hiúz rejtőzködő életmódot folytat, és nagy vadászterületet igényel, teljesen kizárt, hogy a zajos főváros környékén megéljen" - jelentette ki. A Börzsönyben ugyanakkor él hiúz, de a szóvivő és a zoológiai szakértő szerint is kizárt, hogy a Dunán átkelt volna, és átsétált volna a budapesti agglomeráción.

"Magyarországi állatkertből nem szökött meg sem tigris, sem hiúz" - mondta az [origo] kérdésére Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Hanga Zoltán szerint ha egy nagymacska ki is szabadult volna a ketrecéből, biztosan nem jutott volna el a nagykovácsi erdő közelébe. A szóvivő azt mondta, hogy ha valóban létezik ez a szabadon kószáló ragadozó, cirkusztól vagy egy vadmacskatartó magánszemélytől szökhetett el.

A nagykovácsi polgármesteri hivatal egyetlen nagymacskatartóról sem tud a környéken - mondta Tóthné Pataki Csilla, a Pest megyei nagyközség aljegyzője. A hivatal ugyanakkor értesítette a rendőrséget és a katasztrófavédelmet, akik azt kérték, rögtön szóljanak, ha valahol újra felbukkan a tigris vagy hiúz.

Magyarországon nem ez az első eset, hogy nagytestű ragadozót lát valaki szabadon kószálni. 2004-ben a Szigetvári Rendőrkapitányság nyomozást is indított a Mecsekben többek által látott tigris miatt. A rendőrség akkor néhány nap alatt lezárta a nyomozást, mert a tigris nem került elő.