Ujjlenyomatos útlevelet a külképviseleteken is lehet majd kérni

Vágólapra másolva!
Legkorábban a csíkszeredai, kolozsvári, szabadkai, londoni, berlini, müncheni és berni külképviseleteken lehet ujjlenyomatos útlevelet igényelni, várhatóan néhány héten belül.
Vágólapra másolva!

Ezentúl a külképviseleteken is lehet ujjlenyomatos útlevelet igényelni, a nagy forgalmú helyeken akár már a jövő héttől - jelentette be Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerdán Budapesten. Néhány héten belül valamennyi külképviseleten lehetőség lesz arra, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok bejelentkezhessenek az ujjlenyomatos útlevél iránti eljárás megindításához - mondta a külügyi sajtótájékoztatón az államtitkár.

Legkorábban a csíkszeredai, kolozsvári, szabadkai, londoni, berlini, müncheni és berni külképviseleteken lesz elérhető a szolgáltatás - mondta el az MTI-nek Bába Iván.

A tavaly áprilisban indított informatikai fejlesztéssel olcsóbbá, gyorsabbá és színvonalasabbá válik az ügyintézés - tájékoztatott az államtitkár, hozzátéve, hogy a környezetbarát technológiának köszönhetően jelentősen csökkenteni lehet a papírfelhasználás mértékét.

2009 júniusától a tulajdonos ujjlenyomatát is tartalmazzák a magyar útlevelek. Az Országgyűlés a többi európai uniós tagállammal együtt még 2006-ban fogadta el a biometrikus útlevél bevezetését az egységes formai és biztonsági követelmények érvényesítéséért.