Persorozattal zárja le a sukorói ügyet a kormány

Vágólapra másolva!
Két ügyvédi irodát bízott meg a gazdasági minisztérium 44 millió forintért, hogy képviseljék az államot a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás meghiúsulása miatt indult perekben. Az egyik pert az állam indította a beruházók ellen, és 2,1 milliárd forint kötbért követel tőlük. A másik megbízás alapján az irodák a sukorói beruházás miatt indult büntetőeljárásban képviselik az államot.
Vágólapra másolva!

Összesesen 42 millió 250 ezer forintért látja el két ügyvédi iroda a magyar állam képviseletét a meghiúsult sukorói kaszinóberuházás miatt indult perekben - derült ki azokból a hirdetményekből, amelyek az elmúlt hetekben jelentek meg a Közbeszerzési Értesítőben. A két ügyvédi iroda: a Dr. Abay & Dr. Török Ügyvédi Iroda, illetve a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda.

King's City néven másfél milliárd eurós, azaz több mint 400 milliárd forintos turisztikai beruházást tervezett Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektető csoport. A kaszinó helyszínéül szolgáló állami területhez 2008 júliusában a befektető úgy jutott hozzá, hogy cserébe Pest megyei ingatlanokat ajánlottak fel. A befektetőt képviselő KC Bidding Kft. 2009 októberében kaszinó üzemeltetésére vonatkozó koncessziós szerződést kötött a Pénzügyminisztériummal.

A telekcsere visszavonásáról az előző MSZP-s kormány pénzügyminisztere, Oszkó Péter rendelkezett. A koncessziós szerződést azonban az Orbán-kormány bontotta fel idén januárban, arra hivatkozva, hogy a befektető megszegte a szerződést. Az állam nevében eljáró a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) késedelmi kötbér és meghiúsulási kötbér címén összesen 2,1 milliárd forintot követel a befektetőtől.

A két ügyvédi irodával kötött első megbízási szerződést 42 millió forint értékben azért kötötték meg, hogy képviselje az államot a koncessziós szerződés felmondása miatt indult perben. A NGM az [origo]-nak megküldött válaszában azt írta, hogy a megbízási díj a 2,1 milliárdos perérték 1 százalékát kitevő összegből, illetve a pernyertessége esetére járó 1 százalékos munkadíjból áll.

A második szerződést ugyanezekkel az irodákkal azért kötötte a gazdasági tárca, hogy az ügyben indult büntetőügyben képviseljék a magyar államot. Az NGM szerint két ügyvédi iroda ezt a munkát együttesen havi 250 ezer forintért látja el. Az ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt 2009 áprilisa óta nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyészség gyanúja szerint az ingatlancsere során az állami földeket alul-, a befektetőét pedig felülértékelték, így a gyanú szerint 1,3 milliárd forint kár érte az államot.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben hivatali visszaélés miatt meggyanúsította Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt is. Az ügyészség egyelőre nem közölt részleteket arról, Gyurcsány pontosan mivel követhette el az állítólagos visszaélést. Valószínűleg azért gyanúsították meg Gyurcsányt, mert 2008 májusában - még a telekcseréről és a kaszinó üzemeltetéséről szóló szerződés megkötése előtt - a befektetői csoporttal együtt részt egy, a parlamentben megtartott találkozón. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, akinek feljelentése nyomán megindult a nyomozás, a találkozóról készült emlékeztetőből egy mondatot emelt ki, amely szerint "a működéshez szükséges minisztériumi engedély rendben lesz (a szerencsejáték koncesszió kiírása)".

Az ügyészség nyomozásával összefüggésben polgári pereket indít majd, ezekben képviseli majd az állam nevében eljáró NGM-et a két ügyvédi iroda. Az irodák a keresetlevelet már benyújtották a Fővárosi Bírósághoz, az első tárgyalás augusztus 30-án lesz - közölte az NGM. Enek az lehet a tárgya, hogy az állam milyen nem vagyoni kártérítésre tart igényt az ügyben.

Az irodákat közbeszerzési eljárás nélkül választották ki, a közbeszerezési törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy jogi szolgáltatásokat közbeszerzés nélkül válasszanak ki. Az NGM szerint az ügyvédi irodák mellett szólt az is, hogy ők látják el az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) képviseletét abban a perben, amellyel az állam a sukorói telket próbálja visszaszerezni. Az Orbán-kormány erre a feladatra tavaly nyáron kérte fel az irodákat, az első tárgyalási forduló ebben az ügyben szeptemberben volt.

A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda tanácsait más ügyben is igénybe veszi a kormány. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 69 millió forintért bízta meg az irodát az "infrastruktúra területen PPP keretében megvalósult projektek jogi szakmai átvilágításával". A május végén lejáró megbízás keretében az M6-os autópálya építésének körülményeit vizsgálja az iroda. A kormány tavaly ősszel jelentette be, hogy felhagynak a PPP-konstrukcióban megvalósuló beruházásokkal, vagyis azzal, hogy az állam megrendelésére a privát fél végzi el a beruházást.

Az ügyvédi irodák az [origo] megkeresésére nem akartak nyilatkozni, hanem az adott tárcákhoz irányítottak bennünket.