Archiválják a miniszterek nyilvános szerepléseit

Vágólapra másolva!
Három cégnek összesen 15 millió forintot fizetett tavaly a kormány a miniszterek közszerepléseinek dokumentálására - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A kabinet több mint tizenötmillió forintot költött tavaly a kormányzati vezetők nyilvános szereplésének videofelvételen történő rögzítésére, archiválására. A felvételeket a január elsejével létrehozott Kormányzati Dokumentációs Központ tárolja - írta csütörtöki számában a Népszabadság.

A lap az után kért tájékoztatást a dokumentációs központról, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyilvánosságra hozott közérdekű adataiból - mint írták - azt lehet kiolvasni, hogy a kormányváltás után több vállalkozói és megbízási szerződést kötöttek a "tervezett Kormányzati Dokumentációs Központ számára".

A Népszabadság szerint a szerződések áttekintéséből csupán annyi derült ki, hogy három cég kapott megbízást arra, hogy a központ számára dokumentáció jellegű videofelvételeket készítsen a kormányzati vezetők nyilvános szereplésein, és ezeket dolgozzák fel, és saját eszközökkel archiválják.

A legnagyobb összegű megbízást - több mint 7,4 millió forint értékben - a BORG-S 2007 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. kapta a tavaly szeptember elseje és december 15-e közötti időszakra. Ugyanerre a feladatra Pa-Art Kulturális Szolgáltató Bt.-vel és a Grey Hound Multimédia Kft.-vel pedig csaknem négymillió forintos szerződést kötöttek - számolt be a Népszabadság.

Az előző Orbán-kormány idején is létezett egy, a dokumentációs központhoz hasonló szervezet, akkor a kormány tagjainak szerepléseit az Ezüsthajó Kft. örökítette meg. Az archívum létrehozását akkor azzal indokolták, hogy a kormányfői beszédekről ne csak esetlegesen álljanak rendelkezésre felvételek, másrészt gondolni kell az utókorra - írja a Népszabadság.