Képíró Sándor beszámítható, folytatódhat a háborús bűnökkel vádolt volt csendőr pere

Vágólapra másolva!
Folytatódhat a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőpere, mivel az igazságügyi orvos szakértői vélemény szerint a 97 éves férfi nem gyengeelméjű, és képes az információk megértésére.
Vágólapra másolva!

Képíró Sándor volt csendőr százados nem gyengeelméjű, nem szenved tudatzavarban, és képes az információk befogadására és megértésére - ismertette csütörtökön a bíró az ügyész indítványára elrendelt igazságügyi orvos szakértői véleményt a Fővárosi Bíróságon. A szakértői vélemény azt is tartalmazza, hogy a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt Képíróval nyugodt körülmények mellett jól lehet kommunikálni és képes a vád megértésére. Korábban azért napolták el azt, mivel a vádlott azt mondta, hogy nem érti, ami a bíróságon elhangzik.

Képíró Sándort azzal vádolják, hogy 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razziában az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégezésében. Az ügyről szóló összes cikkünket itt olvashatja.

A csütörtöki tárgyaláson a szakvélemény ismertetését követően a bíró Nagy János főhadnagy 1948-ban tett vallomásait olvasta fel. Az 1981-ben elhunyt Nagy János annak idején azt vallotta: az 1942. januári razzia harmadik napján találkozott Képíróval, aki azt mondta neki, hogy menjenek a városba egy ellenőrző körútra, mert a parancsnokok nincsenek megelégedve a razzia eddigi eredményeivel és utasítást adtak a fegyverhasználatra.

Az úton találkoztak harminc fogollyal, akit - vallomása szerint - Képíró emberei szedtek össze. A volt csendőr százados arra kérte az odaérkező teherautó sofőrjét, hogy a foglyokat vigye a Duna-parti kivégzőhelyre, Nagy pedig kísérje el őket. Ő ezt végrehajtotta, a harminc embert kivégezték. Ezt jelentette Képíró Sándornak, aki Nagy szerint tudomásul vette az elhangzottakat.

Az elhangzottakról Képíró Sándor a tárgyaláson azt mondta: szemenszedett hazugság a harminc ember meggyilkolása, ő nem ítélhetett halára senkit. Nagyot - aki azt vallotta, hogy az egyetemről ismerték egymást - nem ismerte, nem tudja ki lehet. A vádlott egy "Pozdor" nevű zászlósról tett említést, amit a Nagyról most elmondtak, szerinte arra a férfira illik. A tárgyalás jövő hét kedden folytatódik.