Fokozott közúti ellenőrzés volt Gyöngyöspatán

Vágólapra másolva!
A márciusban kialakult feszült helyzet miatt folyamatos a megerősített rendőri jelenlét Gyöngyöspatán, ahol csütörtökön a rendőrök közúti ellenőrzést tartottak, de újabb incidens nem történt.
Vágólapra másolva!

A Heves megyei Rendőr-főkapitányság helyi, gyöngyösi és a Készenléti Rendőrség Miskolci 10. Bevetési Osztályának rendőrei megerősített szolgálatot látnak el Gyöngyöspatán. Folyamatosan ellenőrzik a településen áthaladó gépjárműveket, azok utasait és rakományaikat - közölte csütörtök este az MTI.

Makula György őrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az [origo]-nak csütörtök este elmondta, hogy nem történt újabb incidens a településen, ahol március óta folyamatos a rendőri jelenlét, és a korábbi feszült helyzet miatt tartottak fokozott közúti ellenőrzést a rendőrök. "A gyöngyöspatai ellenőrzés nem volt része annak a több - a határok mentén lévő - megyére kiterjedő akciósorozatnak, amelynek keretében a rendőrök az illegális bevándorlókat keresik" - tette hozzá Makula György.

A 2900 lakosú Gyöngyöspatán március elejétől két héten át járőröztek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. Áprilisban pedig a Véderő nevű szervezet akart katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort szervezni a település határába, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A feszültség ez után sem csökkent, április 26-án késő este a Véderő tagjai összeverekedtek a helyi romákkal, hárman kórházba kerültek, a rendőrség pedig eljárást indított három férfi ellen csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt.

Ez után döntött a kormány arról a hétfőn elfogadott törvényjavaslatról, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti a jövőben azt, aki kihívóan közösségellenes magatartásával riadalmat kelt valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban, két évig terjedő szabadságvesztéssel pedig a közrend fenntartásán engedély nélkül tevékenykedőket. A törvényjavaslat szükségességét a miniszterelnök szóvivője azzal indokolta, hogy egy új bűnözési forma, az "egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon. (A gyöngyöspatai eseményekről szóló cikkeinket itt olvathatja.)