Rejtvényt kért magának az előzetes letartóztatásba helyezett Földesi-Szabó

Vágólapra másolva!
Megkezdte korábban elrendelt előzetes letartóztatását a két nappal ezelőtt elfogott, csalás miatt hónapokkal korábban elítélt Földesi-Szabó László - közölte a férfi ügyvédje. Földesi-Szabó az ügyvéd szerint nyugodtnak tűnik, és csak annyit kért tőle, hogy vigyen neki ruhát és rejtvényeket.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön reggel döntött a bíróság Földesi-Szabó László előzetes letartóztatásának foganatosításáról - mondta az [origo]-nak a milliárdos csalással és csempészéssel vádolt férfi ügyvédje, Berényi András. Az Egymásért Alapítvány vezetőjét tavaly decemberben hét év börtönre ítélte az első fokon eljáró bíróság, ő az ítélethirdetés közben távozott az épületből, és azóta ismeretlen helyen tartózkodott.

Mivel a bíróság már a távolléte alatt döntött Földesi-Szabó előzetes letartóztatásáról, így a csütörtök reggeli eljárásban már csak annak megkezdését rendelték el. Berényi szerint egy fővárosi büntetés-végrehajtási intézetbe szállították védencét, de kérdésünkre azt mondta, hogy egyelőre ő sem tudja, pontosan hova.

Földesi-Szabót kedden fogták el a budapesti Kőbánya egyik utcáján. A férfi az Egymásért Alapítvány elnöke volt, az ügye 2007 áprilisában robbant ki, amikor 1,2 milliárdos csempészet alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték őt és hat társát. Az ügy azért is nagy érdeklődést váltott ki, mert az alapítvány több szálon is kötődött a magyar titkosszolgálatokhoz. Egykori és aktív tisztek is részt vettek az alapítvány tevékenységében, magáról Földesi-Szabóról pedig az derült ki, hogy korábban rendőr nyomozóként dolgozott.

Berényi szerint Földesi-Szabó az elmúlt hónapokban külföldön tartózkodott, és kocsival érkezett haza kedden reggel. Az ügyvéd kérdésünkre azt mondta, ő sem tudja, pontosan melyik országban volt védence, aki állítása szerint neki is csak annyit mondott, hogy "majd egyszer egy sör mellett elmesélem, ha tudom".

Az ügyvéd szerint Földesi-Szabó eleve azzal a szándékkal érkezett haza, hogy feladja magát a rendőrségen, ugyanis úgy érzi, tisztázni tudja magát a vádak alól. Berényi közölte, hogy Földesi-Szabó nyugodtan viselkedett a találkozójukon, és azt mondta, örül annak, hogy hazajött. A hatóságok egyelőre nem hallgatták ki az elmúlt két napban - mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy védence tőle is csak annyit kért, hogy vigyen be neki egy csomagot. Kérdésünkre Berényi elmondta, hogy Földesi-Szabó néhány ruhát, tisztálkodó szert és rejtvényt kért magának.