Minden hatodik meleget ért már homofób támadás Magyarországon egy kutatás szerint

Vágólapra másolva!
A köztereken és a tömegközlekedésben tapasztalnak leginkább diszkriminációt a melegek a szexuális irányultságuk miatt, minden ötödiket pedig saját családjában ért hátrányos megkülönböztetés az eddigi legnagyobb hazai melegkutatás szerint, amelyet a Népszabadság ismertet.
Vágólapra másolva!

Minden hatodik meleget ért már homofób támadás Magyarországon - írja egy friss felmérésre hivatkozva a Népszabadság. A kutatást a Háttér Társaság a Melegekért az MTA Szociológiai Kutatóintézetének közreműködésével uniós forrásból készítette el több mint 1600 fő megkérdezésével.

Arra a kérdésre, hogy hol tapasztaltak diszkriminációt, zaklatást szexuális irányultságuk miatt, a legtöbben (37 százalékuk) a köztereket, a tömegközlekedést említették. A válaszadók 29 százalékát érte hátrányos megkülönböztetés szórakozóhelyen, 19 százalékukat az iskolában, 18 százalékukat saját családjában. A válaszadók közel fele nyíltan vállalja irányultságát az anyja előtt, míg az apákkal csak harmaduk mer őszinte lenni. Gyermekeik előtt szintén harmaduk vállalja másságát.

A válaszadók több mint fele korábban megpróbálta elfojtani magában az azonos neműek iránti vonzalmát. Tíz százalékuk most is ezzel küzd, ami magyarázhatja azt, hogy nagy arányban van jelen körükben a depresszió, az öngyilkossági gondolatok (59 százalék). Minden hatodik meleget ért már homofób támadás is, ám csak kis arányban fordultak valamilyen hatósághoz vagy civil segítőkhöz. Közel harmaduk nem tudta, hogy a homofób bűncselekményeket bünteti a törvény - derül ki a Népszabadság által ismertetett kutatásból.

Dombos Tamás, a CEU munkatársa a lapnak elmondta, hogy 1982-ben még a magyarok közel 90 százaléka mondta, hogy a homoszexualitás semmivel nem igazolható, 2008-ban ötven százalék vélekedett így. Arra a kérdésre, hogy elfogadna-e egy meleget szomszédnak, 1990-ben harminc százalék, 2010-ben több mint 60 százalék válaszolt igennel.