"Ha megszűnik Budapest", nem indul a 2014-es választáson Tarlós

Vágólapra másolva!
Tarlós István szerint az önkormányzati törvény egy olyan változata is kering a Parlament folyosóin, amely szerint megszűnik Budapest, és csak a 23 kerület maradna - mondta Budapest főpolgármestere csütörtökön a Tv2 Mokka című műsorában. Tarlós elmondta azt is, hogy valószínűleg nem indul a 2014-es választásokon, ha ehhez hasonló szélsőséges elképzelések mentén íródik az új önkormányzati törvény.
Vágólapra másolva!

Ha a szélsőséges elképzelések érvényesülnek az új önkormányzati törvény megalkotásánál, akkor Tarlós István nagy valószínűséggel nem indul a 2014-es választásokon - Budapest főpolgármestere erről csütörtökön a Tv2 Mokka című műsorában beszélt.

Tarlós szerint már 1996 óta nyilvánvaló, hogy változtatni kell az önkormányzati törvényen, amit most a 2/3-os többséggel meg is lehet tenni, de ha rosszul hajtják végre a változtatást, akkor a következő kormányzati ciklusban, egy kétszáz fős parlament mellett már nehezen lenne lehetőség a javításra. Tarlós kiemelte azt is, hogy komoly változás csak 2014-től lehet, mint mondta, nem lehet a megválasztott polgármestereknek idő előtt azt mondani, hogy "szevasz, tavasz".

Tarlós szerint a Parlament folyosóin terjeng egy olyan, kevésbé ismert tervezet is, amely szerint "megszűnne Budapest", és csak a huszonhárom különálló kerület maradna. Tarlós úgy véli, ha például ebben az irányban változna az önkormányzati törvény, vagyis a főpolgármester által jónak tartott centralizációs folyamat helyett a kerületeket erősítenék, akkor ő legfeljebb "otthon maradna", a kormánypárt pedig küzdhetne egy rossz önkormányzati törvénnyel.

Három koncepcióról tárgyal hivatalosan a Belügyminisztérium

Felszámolná a kormány az önkormányzati rendszerre jellemző szétaprózottságot - derül ki a múlt héten az [origo] birtokába jutott, 44 oldalas belügyminisztériumi koncepcióból. Valószínűleg június közepéig tarthat az egyeztetés az önkormányzati szövetségekkel, a végleges terv pedig már június végén a kormány elé kerül.

A Belügyminisztérium a következő hetekben három variációról egyeztet a főváros és a kerületek vezetőivel. Az első változat szerint kizárólag a Fővárosi Önkormányzat maradna meg, a kerületek helyett vagy lényegesen kisebb jogkörrel rendelkező, fővárosnak alárendelt elöljáróságok alakulnának, vagy teljesen megszűnnének a kerületek, és úgynevezett igazgatási kirendeltségeket hoznának létre.

A második verzió szerint - a jelenlegi rendszerhez hasonlóan - fővárosi és kerületi önkormányzatokat is választhatnának a budapestiek, de a kormány új munkamegosztást ír majd elő. A főváros végezné az összes infrastrukturális feladatot és fejlesztést, míg a kerületeknél elsődlegesen a lakásgazdálkodás vagy egyes kulturális és sporttevékenység szervezése maradna.

A harmadik, a Belügyminisztérium által "Citykoncepciónak" nevezett változat lényegesen csökkentené a kerületek számát. Egy belső kerületekből álló városmag, egy "city" maradna, a mostani külső kerületekből pedig 2-4 különálló városrész alakulna. Az egyik verzió szerint Budapest három részből állna: a city, Pest és Buda. A másik változat szerint viszont a city mellett csupán egy külső kerület maradna. Még nincs eldöntve, hogy a fővárosi rendszert az önkormányzati törvény vagy egy külön fővárosi törvény szabályozza majd.