Újbuda bezárja, Tarlós nyitva hagyná a Zöld Pardont

Zöld Pardon (ZP) szórakozóhely
Vágólapra másolva!
A XI. kerületi önkormányzat döntése szerint október 31-éig tarthat nyitva a Zöld Pardon és a Café del Rió, ezt követően be kell zárniuk. Tarlós István főpolgármester azonban nem támogatja a helyek bezárását. A XI. kerület országzászlót tervez a Zöld Pardon helyére, Tarlós szerint annak nem ott van a helye.
Vágólapra másolva!

A Zöld Pardon bezárását a főváros vezetése nem támogatja, apolitikus lépésnek tartja - olvasható a fővárosi önkormányzat kétsoros közleményében. Szűcs Somlyó Mária, a főváros kommunikációs vezetője az [origo]-nak azt mondta, azért szólaltak meg az ügyben, mert sokan azt hiszik, a szórakozóhely októberi bezárása Tarlós István főpolgármester felelőssége, holott ez nem igaz, arról a XI. kerületi vezetés döntött. Szűcs Somlyó szerint a Facebookon többen Tarlóssal hozzák összefüggésbe a hely bezárását.

A főváros szerint a fiatalok szeretik a Zöld Pardont, ezért azt nem szabad csak úgy "sitty-sutty bezárni" - fogalmazott Szűcs Somlyó, hozzátéve, hogy ezzel együtt kulturált körülményeket kell teremteni a szórakozásra. A felvetésre, hogy a szórakozóhelyet az általa fizetett nagyon alacsony bérleti díjak miatt érték támadások, úgy reagált: erről a kérdésről a kerület tárgyalhat az üzemeltetőkkel, ahogy ezt a fővárosi önkormányzat megtette például a Sziget esetében. Hozzátette, Tarlósnak nincs eszköze, hogy fellépjen a Zöld Pardon védelmében, csak annyit tud tenni, hogy felhívja a figyelmet a problémára.

Az újbudai önkormányzat október 31-ig adott engedélyt a Duna-parti szórakozóhely működtetésére, akkor viszont - a szomszédos Café del Rióval együtt - el kell bontani az építményeket. Április elején az önkormányzat már elbontatta volna a két szórakozóhelyet, de végül megújította a közterület-használati engedélyüket október 31-ig, és megemelte az üzemeltető cégek által az önkormányzatnak fizetendő díjakat.

A múlt héten az Index arról számolt be, hogy a XI. kerület már ki is találta, mi lesz a Zöld Pardon helyén: az új alkotmány elfogadását ünnepelve országzászlót állítanának fel ott. A zászlóállítás részletes tervei még ebben a hónapban megszülethetnek.

Az országzászló felállításának tervét is ellenzi a főpolgármester: a fővárosi önkormányzat közleménye szerint a "valódi, közismert országzászló" a belvárosi Szabadság téren állt. Szűcs Somlyó Mária azt mondta, nem tartják jó ötletnek, hogy egy szórakozóhely helyén állítsanak fel országzászlót. Tarlós István egyébként már korábban közölte, ha sikerül megállapodnia az oroszokkal arról, hogy elköltöztessék a Szabadság téri szovjet emlékművet, akkor a térre visszakerülhet az országzászló - tette hozzá.

A Facebookon csaknem 18 ezer taggal működik a "Ne szűnjön meg a Zöld Pardon!" csoport.