Orbán: Az egész országot átszervezzük

I. Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Konferencia, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Az ország újjászervezésének részeként az önkormányzatokat is újjá kell szervezni - mondta Orbán Viktor kormányfő szombaton Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén. Orbán azt mondta, nem az önkormányzati vezetők a felelősek a kialakult súlyos pénzügyi helyzetért, az állam pedig nem fog olyan feladatokat ellátni, amit helyileg jobban meg lehet oldani. Kósa Lajos, a szövetség elnöke szerint a nagyvárosok törvényhatósági jogokat akarnak.
Vágólapra másolva!

Az erős önkormányzatok megmaradása, erősödése mindannyiunk érdeke - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Székesfehérváron, a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén. A kormány álláspontja világos: kevesebb akadály, kevesebb bürokrácia, több szolgálat - mondta. Szerinte így kell nagyjából kinéznie az új önkormányzati rendszernek, ha sikerül Magyarország újjászervezésének részeként az önkormányzati rendszert is újjászervezni. Ehhez a munkához a kormány minden támogatást meg fog adni - mondta a kormányfő.

A kormányfő szerint a jövendőbeli vitákat tehermentesíteni kell "annak a félreértésnek a súlya alól, miszerint az önkormányzatok nagyon nehéz pénzügyi helyzetéért az önkormányzati vezetők lennének a felelősek. Erről nincs mit beszélni, mert az önkormányzatok nehéz gazdasági helyzetéért a megelőző évek központi kormányzatai a felelősek" - mondta. Szerinte a legeladósodottabb megye, illetve város esetében is történelmi tettet hajtott végre az ott dolgozó polgármester, közgyűlés azzal, hogy működőképes állapotban tartotta a várost, a megyét.

A miniszterelnök hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy a kormányzat az elmúlt években kialakult nehézségekért felelőssé kívánná tenni az önkormányzati vezetőket. A parlament eladósodottságot vizsgáló bizottsági jelentése rögzíteni fogja az ország, a megyék, a városok eladósodásáért viselt felelősséget is. Orbán rámutatott: elkerülhetetlen az önkormányzati rendszert húsz év óta gyötrő hibák helyrehozása, kiigazítása. Az önkormányzatoknak ezért egyszerre két feladatot kell megoldaniuk: "rendezni a múltat, (...)finanszírozási terveket készíteni arra, ami egyébként finanszírozható és finanszírozandó", és a válságmenedzselési gondolkodást háttérbe szorítva, jövőorientált, építő, hosszabb történelmi korszakra is biztos alapot jelentő új rendszert alkotni.

A kormányfő partnerséget, az egész ország átszervezéséhez hozzájárulást kért az önkormányzati vezetőktől. Szerinte országos rendszereket kell átalakítani, s azt csak együtt lehet megoldani. Hozzátette: az önkormányzatok csak azt a feladatot vállalják, amit el tudnak végezni, amihez erejük van. Ugyanakkor az államnak egyetlen olyan feladatot sem kell ellátnia, amelyet helyileg jobban meg tudnak oldani.

A kétnapos tanácskozás után Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) a szövetség elnöke, Debrecen polgármestere sajtótájékoztatón elmondta: Tállai Andrással, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárával az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg. A megyei jogú városok szerepük újragondolásánál törvényhatósági jogot szeretnének kapni.

Ez azt jelenti, hogy az állam által, az állam felhatalmazásával végzett államigazgatási feladatok maradjanak a nagyvárosoknál, amelyek ezt el tudják látni -,és a kialakítandó járásokban kell létrehozni azokat az állami hivatalokat, amelyek a kisebb településektől átveszik az állami feladatokat - közölte a szövetség elnöke.