Megérkeztek Kecskemétre az Afganisztánban elhunyt magyar katonák

Hazahozták az Afganisztánban elesett katonákat, Kecskemét
Vágólapra másolva!
Hazahozták annak a két magyar katonának a holttestét, akik kedden haltak meg Afganisztánban, miután páncélozott járművük felborult egy közlekedési balesetben. A kecskeméti légi bázison katonai tiszteletadással fogadták a katonák földi maradványait szállító repülőgépet.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délelőtt kilenc óra körül leszállt a kecskeméti katonai repülőtéren az a gép, mellyel az Afganisztánban meghalt két magyar katona holttestét hozták. A két hősi halott, Róth Orsolya posztumusz hadnagy és Dálnoki András posztumusz hadnagy hamvait szállító AN 26-os szállítógépet a gyászoló családtagok, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, a honvédség vezérkari főnöke, valamint a két katona debreceni és afganisztáni bajtársai fogadták.

A repülőgépről a díszszázad sorfala mellett hozták le bajtársai a nemzetiszínű zászlóval letakart koporsókat, majd egy-egy szállító járműre tették, melyek a fogadás helyszínére gördültek. A családtagok közül többen zokogtak, amikor a katonák a szállító járművekre rakták a koporsókat.

A Himnusz elhangzása után Hende Csaba honvédelmi miniszter gyászbeszédében hangsúlyozta: szolgálat közben érte a két hősi halált halt katonát a baleset. "Szolgálat közben, melyet honvédként, a magyar zászló alatt, a nemzet érdekében végeztetek" - mondta a honvédelmi miniszter. Hende Csaba beszédében kiemelte: "Velünk vagytok, velünk lesztek, elkísértek azon az évezredes úton, amelyet a nemzetnek be kell járnia"."Hadnagy asszony, hadnagy úr Isten veletek. Találkozunk. Az út végén bizonyosan találkozunk" - fejezte be beszédét a miniszter.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Ezután Erkel Ferenc Bánk bán című operájának Hazám, hazám című részlete hangzott el, majd egy távoli hangárba vitték a két hősi halott koporsóját. A két katona temetése a család kérésére a nyilvánosság kizárásával történik. Dálnoki Andrást teljes katonai tiszteletadással csütörtökön délután helyezik örök nyugalomra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmeggyes temetőjében. Nyírmeggyes hétfőn díszpolgárává avatja Dálnoki Andrást és díszsírhelyet biztosítanak számára. Róth Orsolyát kedden egy Fejér megyei településen helyezik örök nyugalomra.

Róth Orsolya és Dálnoki András az afganisztáni hadműveletekben részt vállaló magyar honvédség ötödik és hatodik áldozata. A két elhunyt katonát, miután műveleti területen, feladatvégzés közben veszítették életüket, Hende Csaba honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította.

A két katona május 17-én szenvedett halálos balesetet az afganisztáni Baglán tartományban: az öt járműből álló magyar katonai konvoj Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott, amikor az egyik mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy MRAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész és Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy szakaszvezető életveszélyes, míg egy katona súlyos, de nem életveszélyes, kettő társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, valamennyiüket hazaszállították, és a budapesti Honvédkórházban gyógyítják.