Közel ugyanannyit költött a 2010-es kampányra a Fidesz-KDNP és az MSZP

Vágólapra másolva!
Összesen 1,1 milliárd forintot költöttek a pártok a 2010-es választási kampányra. A Fidesz és a KDNP együtt kicsivel kevesebbet áldozott e célra, mint az MSZP. Az Állami Számvevőszék legfrissebb összesítése szerint a Jobbik beszámolója volt hiányos.
Vágólapra másolva!

A tavaly tavaszi választás második fordulóját követő 60 napon belül a Fidesz és KDNP, valamint a Jobbik hozta nyilvánosságra a 2010. évi országgyűlési képviselő-választásra fordított pénzeszközök forrásairól és felhasználásáról szóló elszámolását - olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentésében.

A beszámolókban nyilvánosságra hozott bevételi és kiadási adatok - a Jobbik kivételével - megegyeztek a könyvviteli nyilvántartásokban szereplő és az ellenőrzésre bemutatott dokumentumok adataival. A Jobbik beszámolójából hiányzott összesen 394 ezer Ft választási kiadás, amelyből 35 ezer Ft-ot nem szerepeltettek a könyvelésben és 359 ezer Ft-ot a politikai kiadások között tartottak nyilván. Hiányzott továbbá a beszámolóból az ezek fedezetéül szolgáló egyéb bevétel. A szabálytalanságból eredően sérült a teljesség számviteli elve.

A jelentés szerint a pártok nem lépték túl a felhasználható keretösszeget, nyilvántartásaik szerint annál kevesebbet költöttek. A Jobbiknál sem okozott túllépést az elszámolásából hiányzó összeg. Az ÁSZ megállapításai szerint a pártok plakátokra, politikai hirdetésekre, választási gyűlések megszervezésére költötték a legtöbb pénzt. A Fidesz és a KDNP összesen 404 millió 721 ezer forintot fordított a 2010-es kampányra, a Jobbik 110 millió 281 ezer forintot, az MSZP 404 millió 835 ezer forintot, az LMP pedig 191 millió 968 ezer forintot költött. A négy párt összesen egymilliárd 111 millió 890 ezer forintot költött.

Az ÁSZ ellenőrzési hatásköre a hiányos jogszabályi környezet miatt korlátozott maradt, ellenőrzési jogosultsága kizárólag a jelölő szervezetek elszámolásainak vizsgálatára terjedt ki. Az ÁSZ ezért ismét javasolja a kormánynak, hogy kezdeményezze a választási eljárásról szóló törvény módosítását.