Az Alkotmánybírósághoz fordul Joav Blum a Sukoró-ügyben

Vágólapra másolva!
Megakadt a tárgyalás a közokirat-hamisítással vádolt Joav Blum ügyében, az izraeli származású üzletember a vád szerint csak névlegesen létesített lakóhelyet Sukorón. Az üzletember védője az Alkotmánybírósághoz fordult a lakcím-nyilvántartástól szóló jogszabály egyes rendelkezéseinek alkotmányellenessége miatt, a bíró ezt elutasította, de a védőügyvéd fellebbezése miatt a tárgyalás csak akkor folytatódhat, ha a bíróság elbírálta a fellebbezést.
Vágólapra másolva!

Nem hallgatta meg a három beidézett tanút a sukorói telekcsere kapcsán közokirat-hamisítással vádolt Joav Blum magyar-izraeli üzletember büntetőperének szerdai tárgyalásán a Székesfehérvári Városi Bíróság, miután a vádlott védője fellebbezést jelentett be a bíróság egyik döntése ellen - mondta el a Fejér Megyei Bíróság szóvivője szerdán.

A bíróság tájékoztatása szerint a vádlott betegsége miatt távollétében megtartott tárgyalás kezdetén a védő kezdeményezte: a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz a lakcím-nyilvántartástól szóló jogszabály egyes rendelkezéseinek alkotmányellenessége miatt.

Miután a bíróság ezt a kezdeményezést elutasította, a védő bejelentette, hogy az ügyben a vádlott már korábban az Alkotmánybírósághoz fordult, és kérte, hogy annak döntéséig az eljárást függessze fel a bíróság. A tárgyalást vezető Veseli Éva bíró ezt is elutasította. A döntés ellen Bánáti János védő fellebbezést jelentett be. Ennek következményeként a tárgyalás akkor folytatódhat majd, ha a Fejér Megyei Bíróság elbírálta a fellebbezést.

Csak névlegesen létesíthetett lakóhelyet Sukorón

A 2009 decemberében kezdődött perben a sukorói telekcsere ügyében ismertté vált Joav Blumot azzal vádolja az ügyészség, hogy közokirat-hamisítást követett el, amikor 2008-ban Sukorón csak névlegesen létesített lakóhelyet, azaz az általa előbb bérelt, majd megvásárolt, leromlott állagú ingatlant nem kívánta életvitelszerűen használni.

A per első tárgyalásán az üzletember azt mondta, hogy tervezte az ingatlan felújítását, a munkálatok megkezdését azonban édesapja halála miatt el kellett halasztania.

A büntetőper több tárgyalását is el kellett halasztani Joav Blum betegsége miatt. Távolmaradása - a kirendelt igazságügyi orvos szakértő szerint - egészségi állapota miatt indokolt. A sukorói ingatlancsere ügyében polgári peres eljárás is folyik a Székesfehérváron.

Korábban érvénytelennek nyilvánította a Legfelsőbb Bíróság Joav Blum sukorói lakcímét. A Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal szerint ez a döntés határozza meg, hogy érvénytelen-e a kaszinóberuházás érdekében lebonyolított, sokat támadott telekcsere.

Hűtlen kezelés miatt nyomoznak a Sukoró-ügyben

A sukorói ügynek összesen hat gyanúsítottja van - köztük Tátrai Miklós, a Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatója, valamint a társaság volt értékesítési igazgatója - mindannyian szabadlábon védekezhetnek. A Velencei-tó partjára tervezett kaszinóprojekt lényege, hogy Joav Blum három Pest megyei - két albertirsai és egy pilisi -, összesen 787,4 millió forintot érő ingatlanát 2008 júliusában elcserélte a Velencei-tó partján fekvő, 1 milliárd 84 millió forint értékű, állami tulajdonú sukorói ingatlanra.

A területen a befektető egy 275 milliárd forintos költséggel tervezett kaszinóvárost álmodott meg. A telekcsere után a befektető a 296 milliós különbözetet befizette az államnak, de az ügylet miatt a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el 2009 áprilisában, mert egy szakvélemény a korábbi szakértői véleményekhez képest jelentős értékkülönbözetet állapított meg.