Nem tud a kormány Farkas Flórián ingyenlakásos ötletéről

Farkas Flórián, a roma támogatásokért felelős miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő
Vágólapra másolva!
Nem a kormány nevében ígért alanyi jogon járó lakásokat a romáknak Farkas Flórián. Az Országos Roma Önkormányzat elnöke a romastratégia brüsszeli bemutatása után beszélt arról, hogy alanyi jogon lakást kaphatnak azok a romák, akik iskolába adják a gyereküket és munkába állnak. A kormány szerint ez nem szerepel a 2015-ig előirányzott tervek között, de Farkas Flórián a kormány elé viheti az elképzeléseit.
Vágólapra másolva!

"Saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, és ha látjuk, hogy elkezdett termelni, és képes fenntartani a lakást" - mondta Farkas Flórián szerdán, miután a kormány bemutatta Brüsszelben a múlt csütörtökön a szociális ügyi miniszterek által elfogadott európai uniós romastratégiához benyújtott nemzeti tervet. Az Országos Roma Önkormányzat elnöke (ORÖ) ezt arra hozta példaként, hogy a kormány szerinte "komplexen szeretné kezelni a romák problémáit, vagyis egyszerre szeretne javítani a romák különböző jellegű gondjain".

A kormány által korábban ismertetett, a romák életkörülményeinek javítását célzó tervei között nem szerepeltek az alanyi jogon járó lakások, ezért Farkas Flórián nyilatkozata után megkerestük ezzel kapcsolatban a felzárkóztatásért is felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot. A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság megismételte a kormány korábban már ismertett vállalásait - ezek között továbbra sem szerepelnek az alanyi jogon járó lakások (a 2015-ig szóló tervekről és vállalásokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben).

Az államtitkárság válasza szerint ezeken kívül az Országos Roma Önkormányzattal kötött megállapodásuk értelmében a kormány legalább 16 közösségi központot hozna létre a romák számára, amelyek "érdemben segíteni fogják az elemi életviteli körülményeket is nélkülözők lakhatási feltételeinek javítását, átmenetet biztosítva a tanulás és a munka világába". "Farkas Flórián, mint az ORÖ elnöke nyilván ennek alapján ismertette elképzeléseit a lakhatási kérdésekről, melyet - amennyiben az az ORÖ álláspontjának tekinthető - természetesen a kormány elé vihet" - tette hozzá a minisztérium.