Túlóratilalommal támogatják az orvosok a rezidenseket

Vágólapra másolva!
Ne vállaljanak önkéntes túlmunkát, csak a kötelező negyvennyolc órás heti műszakot teljesítsék, és fontolják meg annak lehetőségét, hogy csatlakoznak a Magyar Rezidensszövetség kedden meghirdetett akciójához - javasolja az orvosoknak közleményében a Magyar Orvosok Szövetsége.
Vágólapra másolva!

Amennyiben nem teljesülnek a rezidensszövetség követelései, a Magyar Orvosok Szövetsége felkéri tagjait, ne vállaljanak önkéntes túlmunkát, csak a kötelező heti negyvennyolc órát teljesítsék. A szövetség arra bátorítja az orvosokat, hogy követeléseik kikényszerítése érdekében fontolják meg a csatlakozást a rezidensszövetség kedden meghirdetett akciójához. A szövetség közleményében emlékeztet arra, hogy mind kevesebb orvosnak kell ellátnia egyre növekvő számú beteget, az egészségügyi intézmények a jelenlegi finanszírozás és intézményi struktúra mellett képtelenek biztosítani a szakmai szabályoknak megfelelő gyógyítás feltételeit.

A Magyar Rezidensszövetség elnöke, Papp Magor kedden bejelentette: december 31-ig tömegesen letétbe helyezik felmondásukat arra az esetre, ha a kormány év végéig nem teljesíti követeléseiket, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy a nemzetgazdasági átlag háromszorosa legyen a fizetésük. Ez a rezidensek esetében havi nettó kétszázezer forintot jelentene. Az elmúlt hetekben a rezidensszövetség tagjai az országot járták, különböző szakmai szervezetekkel egyeztettek, és arra jutottak, hogy ha követeléseiket az év végéig nem teljesítik, akkor január elsején aktiválják a letétbe helyezett felmondásokat. A dokumentumokat egy veszprémi ügyvédi iroda gyűjti majd. Ha nem teljesülnek a rezidensek követelései - tekintettel a felmondási időre - márciusban több ezer orvos távozhat.