Navracsics: Nem csodát ígértünk, hanem kemény, nehéz munkát

Vágólapra másolva!
A kormány olyan lépéseket tett, amelyek eredményeként Magyarország sikeres lehet Európában - mondta Navracsics Tibor a Népszabadságnak. A miniszterelnök-helyettes az egykulcsos adó bevezetését nem hibának, hanem a munkaalapú gazdaság irányába tett fontos lépésnek tartja. Navracsics szerint sok tennivalója van még a kormánynak, aminek megvan a kockázata. A kormány nem lepődött meg az egyes intézkedések miatti tiltakozásokon, a politikus szerint ezekre számítani lehetett.
Vágólapra másolva!

"Természetesen számítottunk arra, hogy lesz népszerűségvesztés: egy szétzilált Magyarországot kell olyan állapotba hozni a ciklus végére, hogy erős gazdasága és erős társadalma legyen" - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője a kormánypárt korábbinál alacsonyabb támogatottságáról.

Navracsics közölte, az elmúlt egy évben a kormány tett olyan lépéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország sikeres legyen. "De sok tennivaló még hátravan, és persze megvan a kockázata, hogy akár el is romolhat valami" - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes, aki szerint az egykulcsos adó bevezetése nem volt stratégiai hiba. "Ha valaki többet dolgozik, többet vihet haza" - mondta Navracsics, aki közölte azt is, hogy a munkaalapú gazdaság megteremtése érdekében bevezetett egykulcsos adó az állami és költségvetési szférában nem okozott keresetveszteséget. "A piaci szférában lehet, de ez a munkáltatók felelőssége" - tette hozzá. Navracsics a rendvédelmi dolgozók nyugdíját érintő változásokról elmondta: "mi tényleg úgy gondoljuk, hogy most mindenkinek dolgoznia kell. Nem kiszúrásból tesszük, amit csinálunk. Ez nem ideológiai kérdés. Ez az ország jövőjének a kérdése" - mondta Navracsics.

A rendvédelmi dolgozók demonstrációjáról, a rezidens és háziorvosok kéréseiről, illetve az iskolabezárások elleni tiltakozásokról Navracsics azt mondta, hogy több európai fővárosban is van demonstráció vagy sztrájk, szerinte minden európai gazdaság korszakváltás határán áll. "Minden kormánynak kell olyan lépéseket tennie, amelyek egyes társadalmi csoportok nemtetszését válthatják ki. Nem csodát ígértünk, hanem kemény, nehéz munkát. Pontosan tudtuk, mi fog történni" - fogalmazott Navracsics. A miniszterelnök-helyettes szerint a Széll Kálmán-terv végrehajtható, a hosszú távú cél pedig az államadósság csökkentése. "A fenntarthatlan szerkezetek reformja fontosabb, mint hogy forintra-fillérre passzoljon a tervben prognosztizált összeg" - tette hozzá Navracsics. A miniszterelnök-helyettes szerint az uniós elnökség akkor mondható majd feltétel nélkül sikeresnek, ha Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásai a magyar elnökség alatt lezárulnának.