Magyarországra is juthatott a fertőzött uborkából

Vágólapra másolva!
Magyarországra is juthatott a németországi hasmenésjárványt okozó, fertőzött spanyol uborkaszállítmányból - állítja a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. A hivatal vizsgálatot rendelt el, amelynek az eredményei jövő hét elejére várhatóak. Németországban szombaton tízre emelkedett a halálos áldozatok száma, Magyarországon azonban az ÁNTSZ még nem tud megbetegedésről.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indított a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) miután kiderült, hogy Magyarországra is érkezhetett a fertőzést okozó német uborkából. "Az első vizsgálati eredmények a jövő hét első felében várhatók" - mondta Jordán László, a MGSZH lnökhelyettese, országos növény- és talajvédelmi főfelügyelő vasárnap délelőtt. Arról, hogy a problémás élelmiszerből Magyarországra is érkezhetett áru, vasárnap reggel az unió élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszerén kaptak értesítést.

Jordán szerint az MGSZH kiemelten kezeli a spanyol eredetű zöldségek vizsgálatát, és az ellenőrök már pénteken délután megkezdték a vizsgálatokat, majd egész hétvégén folytatták. A szakértők eddig mintegy 80 mintát gyűjtöttek össze a spanyol eredetű zöldségfélékből, hogy tüzetesen megvizsgálják mikrobiológiai szempontok alapján.

Korábban a CTK cseh hírügynökség azt írta, hogy Csehország is importált egy tétel spanyol uborkát, amelyről azt feltételezik, hogy a németországi, eddig tíz halálos áldozattal járó hasmenéses járványt okozta. A hírügynökség a prágai mezőgazdasági és élelmiszeripari hatóságra hivatkozva azt írta, egyelőre nem tisztázott, hogy a feltételezések szerint az EHEC-bélbaktériummal fertőzött biouborkák piacra is kerültek-e vagy csak megérkeztek az országba. Michal Spacil, a hatóság szóvivője szerint az Európai Unió gyors figyelmeztetési rendszerének köszönhetően értesültek a szállítmányról.

"A németek azt mondták, hogy jutott belőle Magyarországra, Ausztriába és Luxemburgba is" - közölte a szóvivő, hozzátéve, az élelmiszer-ellenőrök vasárnap kezdenek ellenőrzésbe a cseh importálócégnél, amelynek egy német vállalkozás szállította az uborkákat.

Az RTL Klub Híradója vasárnap este arról számolt be, hogy a fertőzött uborkából egy kisebb szállítmány valószínűleg Csehországon keresztül érkezett egy békéscsabai és egy fővárosi forgalmazóhoz. Azt egyelőre nem tudni, hogy a néhány tucat uborkából adtak-e el, és azt is vizsgálják, hogy valóban tartalmazza-e a fertőző baktériumot. A budapesti vállakozó azt állította az ellenőröknek, hogy megsemmisítette a zöldséget. Az ÁNTSZ közölte, hogy aki jól megmossa, és meg is pucolja az uborkát, az elkerülheti a fertőzést.

Az ÁNTSZ délutáni közleményében azt írta, hogy Magyarországon egyelőre nincs a német hasmenéses járvánnyal összefüggésbe hozható megbetegedés. A hét végéig 5 olyan székletminta érkezett az Országos Epidemiológiai Központba, melyet Németországban járt magyar betegtől küldtek, de a vizsgálatok szerint egyiknek sincs köze a Németországban fertőző kórokózóval A járványügyi hatóságok ugyanakkor ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy akinél súlyos hasmenéses tünetek lépnek fel, és az elmúlt hetekben Németországban tartózkodtak, vagy onnan származó élelmiszert fogyasztottak, azonnal keressék fel orvosukat. A gyógykezelésben a legfontosabb a folyadékpótlás - közölték.

Németország szombaton jelentette be, hogy tízre emelkedett a valószínűleg fertőzött uborkák okozta halálesetek száma. Azt is megerősítették, hogy 276 ember betegedett meg a baktérium okozta hemolitikus urémiás szindrómában, amely heveny veseelégtelenséget, rohamokat, agyvérzést és kómát is okozhat. Ez a legnagyobb betegszám Európában, de már Svédországból, Dániából, Nagy-Britanniából, Hollandiából, Ausztriából és Svájcból is érkeztek hírek fertőzésekről.

A spanyolok szombaton jelentették be, hogy korlátozásokat vezettek be két zöldségterjesztőnél, mert a gyanú szerint ők exportálták a fertőzött kígyóuborkákat.