"Korrekt, együttműködő volt" - politikusok Mádl Ferencről

Vágólapra másolva!
Vasárnap kora délután elhunyt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök. Mádlt több politikus is méltatta, Orbán Viktor a Facebookon fejezte ki részvétét, az MSZP szerint Mádl "az egész magyar nemzet érdekeit" tartotta szem előtt, Tarlós István pedig azt emelte ki, hogy Mádl éppen a múlt héten lett Budapest díszpolgára. Az [origo]-nak nyilatkozó, Mádl Ferenc elnöksége alatt hivatalban lévő Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint Mádl "korrekt és együttműködő volt", Kovács László egykori külügyminiszter szerint pedig Mádlnak csak árnyalatnyi "nézetkülönbségei" voltak a kormánnyal.
Vágólapra másolva!

"El tudta magát helyezni a rendszerváltás utáni közjogi rendszerben" - mondta az [origo]-nak Juhász Ferenc, aki Mádl Ferenc elnöksége alatt a honvédelmi minisztériumot vezette. Szerinte a hadsereg főparancsnokaként nagy érdeklődést tanúsított a katonák helyzete iránt. "Politikusként és elnökként korrekt, együttműködő volt" - mondta Juhász és hozzátette, hogy nem voltak konfliktusaik. "Volt néhány dolog, amellyel az Alkotmánybírósághoz fordult, de össze sem lehet hasonlítani az utódjával" - mondta Juhász a Mádlt követő Sólyom Lászlóra utalva.

"Nézetkülönbségek voltak, konfliktusok nem" - jellemezte az [origo]-nak a Medgyessy-kormány és Mádl Ferenc kapcsolatát Kovács László egykori külügyminiszter, de példákat nem tudott említeni nézetkülönbségeikre. Szerinte csak árnyalatnyi különbségek voltak a kormány és Mádl között, ami abból fakadt, hogy Mádl "konzervatív, mi pedig szociáldemokraták voltunk". Kovács szerint Mádl legnagyobb érdeme éppen az volt, hogy "konzervatív értékrendje nem befolyásolta abban, hogy távol tartsa magát a pártpolitikai csatározásoktól". Kovács szerint Mádl nemzetközi elismertsége Magyarország számára is kedvezett.

"Megrendülten állunk a hír hallatán. Nyugodjék békében!" - írta ki Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalára nem sokkal Mádl halála után. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szerint Mádl Ferenc tudós emberként, miniszterként és köztársasági elnökként is hazáját szolgálta, távozása súlyos veszteség a magyar demokrácia számára.

"Fájdalmukban és gyászukban osztozunk, hiszen Mádl Ferenc élete és munkája, a nemzetért és az országért tett szolgálata példa volt mindannyiunk számára. Nyugodjék békében!" - közölte a Fidesz. A párt részvétét fejezte ki Mádl Ferenc családjának és hozzátartozóinak.
Mesterházy Attila pártelnök az MSZP nevében együttérzését és háláját fejezte ki Mádl családjának. "Személyében olyan köztársasági elnököt tisztelhettünk, aki mindig az egész magyar nemzet érdekeit szem előtt tartva képviselte hazánkat nemcsak külföldön, hanem a magyarországi politikai életben is" - írta Mesterházy.

Imába foglalják

"Mélységes hálával és tisztelettel emlékezem Mádl Ferencre, aki annak idején nekem és sok fiatal jogtudósnak atyai pártfogója és segítője volt, tudósként és emberként is példának tekintettük őt" - közölte Sólyom László volt államfő Mádl Ferenc halálhírére. A korábbi köztársasági elnök hozzátetette: Mádl Ferenc államfői tevékenységét igen nagyra becsüli, ezért örül, hogy őt követhette az elnöki tisztségben.

A jelenlegi államfő, Schmitt Pál azt mondta, nem csak elődje, hanem barátja és példaképe is volt Mádl Ferenc. Schmitt a Sándor-palotánál felállított emlékezési helyen gyertyát gyújtott Mádl Ferenc emlékére, majd beírt abba az emlékkönyvbe, amelyet a részvétnyilvánítók üzenetének közvetítésére helyeztek ki a Sándor-palota előtt.

Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Schmitt Pál államfőnek címzett és az MTI-nek is eljuttatott gyásztáviratban emlékezett a volt államfőre. Ebben azt írta, hogy "Mádl Ferenc hosszú éveken át népünk méltó jelképe volt, személyében tudóst és igaz embert tisztelünk". Hozzátette azt is, hogy a volt elnök személyét imáiba és szentmiséjébe foglalja, "kedves emlékét szívében őrzi".

Mádl a múlt héten lett Budapest díszpolgára

A Jobbik is részvétét fejezte ki, az ellenzéki párt együttérzéséről biztosította a gyászoló családot, Mádl Ferenc barátait, tisztelőit. A Kereszténydemokrata Néppárt közölte, együtt érez Mádl Ferenc családjával és mindazokkal, akiket fájdalommal tölt el a korábbi államfő elvesztése. "Tiszteletre méltó életmű volt az övé, keresztény emberként a jog tudományában való kiemelkedő jártasságával szolgálta hazáját" - írta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke.

"Következetesen érvényesítette az alkotmányos szempontokat az őt elnöki székbe segítő parlamenti többséggel szemben is" - írta Mádlról Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Azt is hozzátette, hogy Mádl elévülhetetlen érdemeket szerzett Magyarország európai integrációjában, kultuszminiszterként a kultúrharcos hangulat enyhítésére törekedett.

Tarlós István főpolgármester közleményben tudatta, hogy megdöbbenéssel értesült Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálhíréről, aki a múlt héten lett Budapest díszpolgára. A főpolgármester őszinte részvétét fejezte ki a családnak. A Mádl Ferenccel kapcsolatos összes cikkünket itt találja, a róla készített portrénkat pedig itt olvashatja.