"Orbán, takarodj!" - Több ezer rendvédelmis tüntet a jogaiért a Kossuth téren

Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete, demonstráció, tüntetés, rendvédelmi dolgozók demonstrációja, TMRSZ
Vágólapra másolva!
Síppal, dobbal, zajkeltéssel és "Orbán, takarodj!"skandálással titlakoznak a Parlament előtti tüntetésükön a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének egyenruhásai. A demonstrálók átvonultak a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium elé, majd visszatértek a Kossuth térre. Szima Judit, a Tettrekész szakszervezet vezetője szerint megélhetési politikusok vannak a kormányban.
Vágólapra másolva!

"Viktor, takarodj!", "Orbán, takarodj!" - ilyen és egyéb kormányellenes jelszavakat skandáltak a résztvevők hétfő délután a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) tüntetésén a budapesti Kossuth téren.

Az [origo] helyszíni tudósítójának jelentése szerint a délután háromra már nagyjából kétezer fősre duzzadt tömegben több száz rendőr mellett több tucat tűzoltó is megjelent, akik Szima Judit, a TMRSZ főtitkára felszólítására a Parlament előtti lánckordonhoz vonultak, és sípokkal, dudákkal, vuvuzelákkal igyekeztek minél nagyobb zajt csapni, hogy felhívják magukra a Parlamentben tárgyaló külföldi delegációk figyelmét. (Az Országházban tartották ülésüket hétfőn az uniós tagállamok parlamentjeinek európai ügyi bizottságaiban ülő képviselők.)

Negyed négykor a demonstrálók a Belügyminisztérium Széchenyi téri épülete elé vonultak, ott is orkánszerűen zúgott az "Elkúrtad" és az "Orbán, takarodj!". Pintér Sándor belügyminiszter ezúttal nem ment ki a tüntetőkhöz, a tömeg továbbvonult a Nemzetgazdasági Minisztérium József Nádor téri épületéhez, majd a Nádor utcán át visszatért a Parlament elé, s megkerülte az épületet. A menetet szambadobosok vezették, akik karneváli hangulatot teremtettek. Később, fél hat körül fáklyás menetben megkerülték az Országházat.

Szima Judit a felvonulás megkezdése előtt arra biztatta az érintetteket, hogy közösség tagja elleni erőszak miatt egy formanyomtatványon tegyenek feljelentést a rendvédelmisek korkedvezményes nyugdíjszabályait szigorító javaslatot benyújtó Lázár János, Balsai István, valamint a rendszerváltás előtt szolgáló rendőröket egy múlt heti felszólalásában "Kádár-huszárnak" nevező Répássy Róbert ellen.

Nézze meg videónkat a tüntetésről!

A tüntetés helyszínén valaki több plakátot is kihelyezett a Kossuth tér fáira, rajta a felsorolással, hogy "kik a további Kádár-huszárok". A listán olyan vezető kormánypárti politikusok neve olvasható, akik vagy MSZMP-tagok, vagy KISZ-titkárok voltak a rendszerváltás előtt, mint Mikola István, Fónagy János, Orbán Viktor vagy Kövér László.

Szima Judit elmondása szerint az összegyűlt feljelentéseket együtt juttatják majd el a Legfőbb Ügyészhez. A szakszervezet már korábban feljelentést tett a rendőrök választási kampánybeli megtévesztése miatt ismeretlen tettes ellen - de Orbán Viktor miniszterelnökre célozva -, csalás gyanújával.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért a tüntetésről kattintson a fotóra!

A rendőrökkel tüntető több tűzoltó és egy pénzügyőr az [origo] tudosítójának azt mondta: lényegtelen, hogy melyik szakszervezethez tartoznak, a céljuk közös: meg kell védeniük a jogaikat.

A felvonulás előtt a szervezők eligazítást tartottak a résztvevőknek, amelyen felkérték őket egyebek mellett arra, hogy ne fogyasszanak alkoholt, ne menjenek a kordonon belülre, és ne engedjenek a soraikba "oda nem való embereket".

A tüntetésen a Jobbik több képviselője is megjelent, a téren körbejáró Szilágyi György jobbikos képviselőt kollégánk többször is látta kezet fogni a tüntetőkkel.

A Kossuth tér minden sarkánál nagy volt a rendőri készültség, a kirendelt rendőrök ugyanakkor némán figyelték az eseményeket, és biztosították a felvonulások útvonalát.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

"A nyolcadik kerületi stricikben több tisztesség van, mint azokban, akik elfogadnak ilyen alkotmánymódosítást" - mondta beszédében Szima Judit, aki Lázár Jánost Drakulához hasonlította, az általa benyújtott javaslatot pedig a nemzet kivéreztetésének. A főtitkár szerint a kormány már megalakulása óta tudatosan készül, hogy folytassa az ország kirablását, ezért létrehozta saját magánhadseregét.

Szima szerint a kormány folyamatosan azt mondja, hogy nincs pénz a nyugdíjakra, miközben "milliárdokért tőzsdézik két focimeccs között". "Nem miniszterelnök, hanem egy focidrukker vezeti ezt az országot" - mondta a főtitkár, aki szerint Orbánnak fontosabb volt egy focimeccs a Wembleyben, mint hogy a szakszervezetekkel tárgyaljon.

Szima Judit megélhetési politikusoknak nevezte a kormány tagjait, akik pofátlan módon mások zsebében kotorásznak, miközben egész életükben egy percet sem dolgoztak. Kiemelte Répássy Róbert bérelt szolgálati lakását és a 35 éves Lázár János vagyonát. "A kormány, ahogy az elődje, a multik és a globális háttérhatalmát szolgálják ki, de az erő és az igazság a munkavállalókkal van. El kell kergetni a magyar nemzet ellenségeit" - fogalmazott Szima.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A rendvédelmi dolgozók harmadik alkalommal vonultak a Parlament elé. A sztrájkbizottságot eddig vezető Kónya Péter a múlt pénteken lemondott tisztségéről, miután eredetileg hétfőre ígért tárgyalásukat Orbán Viktor csütörtökre tette át. Kónya akkor elmondta, hogy a kormány tervezett intézkedéscsomagjának elfogadhatóságával kapcsolatban a sztrájkbizottságban olyan többségi vélemény alakult ki, amely az ő számára emberileg nem vállalható.

A sztrájbizottság új vezetője, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetét vezető Árok Kornél hétfőn reggel azt mondta, hogy a csütörtöki egyeztetésig nincs értelme az utcára vonulni, ezért arra kérte a hétfői tüntetés TMRSZ-es szervezőit, hogy halasszák el a demonstrációt. Szima Judit szerint ugyanakor azt mondta, ha csütörtökön nem születik meg az egyezség, akkor újabb demonstrációk várhatók a "jog és törvényesség keretein belül".

A rendvédelmi dolgozók május eleji tüntetésén füstbombákkal borították ködbe a belvárost, kereplőkkel és dobokkal vonultak fel, és a Parlament parkolóját is elfoglalták. Három héttel korábban 24 órán át demonstráltak a rendvédelmi szervek dolgozói, ekkor a tűzoltók a tűzcsapokat kinyitogatva elárasztották az Andrássy utat.