Mi köze Nagy Anna burkolójának a kormányzáshoz? - Válaszol a kormányszóvivő

Vágólapra másolva!
Mit tesz a kormány a devizahitelesekért? Hogyan lehet ésszerűbben elkölteni a közpénzeket? Többek között ilyen kérdéseket is küldtek az [origo]-n keresztül Nagy Anna kormányszóvivőnek, akiről kiderült, hogy nehezen talált jó szakmunkásokat a lakása felújításakor.
Vágólapra másolva!

"Emlékszem, amikor lakást újítottam fel, mit meg nem adtam volna azért, hogy egy jó burkolót találjak" - többek között ez is kiderül Nagy Anna kormányszóvivőről az alábbi videóból, amelyben utcai járókelők által feltett kérdésekre válaszolt. Nagy Anna azzal kapcsolatban említette saját példáját, hogy egy kérdező arról érdeklődött, mennyit költ a kormány szakmunkások képzésére.

A kormányszóvivő közölte, ez "a kormány egyik szívügye", és azt szeretnék, hogy a fiatalok ne érezzék úgy, hogy csak diplomával lehet boldogulni. Nagy emlékeztetett arra, hogy bevezették az úgynevezett duális képzést, amelynek lényege, hogy a diákok az elmélet tanulása mellett "igazi gyakorló mesteremberek mellett tanulják meg a szakma csínját-bínját".

A kérdezők között is akadt olyan, aki megosztotta magánéleti problémáját. Egy férfi beszélt arról, hogy családjával együtt 16 millió forint devizahitelt vett fel, öt éve fizetik a törlesztéseket, de most 29 milliós hitelösszegnél tartanak. Megjegyezte, hogy még nem érzi a kormány segítségét.

Nagy Anna erre úgy reagált, hogy a devizahitelesek problémája "súlyos örökség" a kormány számára. Utalt arra, hogy már tavaly születtek intézkedések, illetve hogy épp mostanra várható egy átfogó megállapodás a kormány és a bankok között. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez egy több ezermilliárd forintos probléma, amelyre csak úgy lehet megoldást találni, ha "azok is tevőlegesen részt vesznek benne, ahonnan a probléma ered", vagyis a bankok és az adósok szerepvállalása is megjelenik.

A kérdések között szerepelt az is, hogy mit tesz a kormány a közpénzek ésszerű elköltéséért, és ötletként elhangzott egy bizottság felállítása. Nagy Anna szerint ez nem feltétlenül a legjobb megoldás, de közölte, hogy a kormány sok takarékossági intézkedést hozott, valamint befagyasztotta a pártok finanszírozását és újratárgyal bizonyos szerződéseket. A kormányszóvivő szerint ezek mind a közpénzek ésszerű elköltését szolgálják.