Saját kezébe venné az állam az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot

Vágólapra másolva!
A kormány meg akarja szüntetni az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot fenntartó alapítványt, és a tulajdonosi jogokat egy állami többségi tulajdonban lévő nonprofit gazdasági társaságba kívánja adni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Autonómiáját félti Magyarország első alapítványi iskolája, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG). A keddi Népszabadság szerint a kormány meg akarja szüntetni az iskolát fenntartó alapítványt, és a tulajdonosi jogokat az állami többségi tulajdon biztosításával egy nonprofit gazdasági társaság kezébe kívánja adni.

Horn György, az intézmény pedagógiai vezetője megdöbbenéssel értesült a döntésről. Mint mondta, nem érti, hogyan válik az állam tulajdonossá egy olyan iskolában, amelynek fenntartásához 15 éve nem ad pénzt.

Horn György közölte, nem érti azt sem, hogyan kerülhetett az iskolát fenntartó alapítvány a kormány által felülvizsgálandó közalapítványok közé. Reméli, a fenntartó jogi státuszának megváltozása nem jelenti azt, hogy az állam így majd korlátozza az iskola autonómiáját.

Jelezte azt is, úgy tudja, hogy a közoktatásért felelős helyettes államtitkár is kiemelkedőnek tartja az iskolában zajló pedagógiai munkát. Ebből arra következtetetek - tette hozzá - hogy nem akarnak semmiféle változást Magyarország első alapítványi iskolájában, és hagynak minket úgy dolgozni, ahogy azt mi szakmailag a legjobban tartjuk.

A gimnáziumban 2010-ben közel hatszáz diák tanult, utánuk 142 millió forint normatívát utalt az állam, (normatívát minden iskola kap). Az államon felül a családok átlagosan 55 ezer forintnyi hozzájárulást vállaltak. Magánszemélyektől összesen 206 millió forint, gazdasági társaságoktól pedig 91 millió forint támogatás érkezett, az alapítvány összesen 406 millió forintot költött az iskola fenntartására.