Makacs Orbánból nem kérnek a rendvédelmisek

Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, demonstráció, tüntetés, rendvédelmi dolgozók demonstrációja, autós felvonulás, Kossuth tér, füstbomba
Vágólapra másolva!
Férfias tárgyalást ígért Orbán Viktor miniszterelnök, aki csütörtökön találkozik a rendvédelmi dolgozók képviselőivel, akik az elmúlt hetekben többször tüntettek Budapesten kedvezményes nyugdíjuk megtartásáért. Ha az egyeztetésen Orbán Viktor miniszterelnök nem enged valamennyit, akkor új tüntetés következik - mondta az [origo]-nak az egyik rendőrszakszervezet vezetője.
Vágólapra másolva!

"Ha meg akarnak egyezni velünk, akkor engedniük kell" - jelentette ki az [origo] kérdésére Árok Kornél, a tűzoltó szakszervezet vezetője, aki a rendvédelmi dolgozók sztrájkbizottságát irányítja, mióta a múlt héten lemondott elődje, Kónya Péter. Árok azt mondta, reméli, hogy Orbán Viktor kormányfő engedni fog a követeléseiknek, kedden legalábbis azt niylatkozta, a kormánynak mindenképpen meg kell egyeznie velük - mondta.

Orbán csütörtökön kilenc órakor fogadja a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek vezetőit, akik már több nagyobb tüntetést is tartottak a fővárosban a korkedvezményes nyugdíjuk megtartásáért. A tüntetések után a kormány javaslatait Pintér Sándor belügyminiszter ismertette velük, a szakszervezetek azonban ezt - illetve egyes részeit - elfogadhatatlannak tartják. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője törvényjavaslatot nyújtott be a rendvédelmi dolgozóknak járó korkedvezményes nyugdíj eltörléséről, és a korhatár alatti nyugdíjasok visszatereléséről a munkába.

Az utcára vonuló több ezer rendvédelmi dolgozó se az őket csitítani próbáló Pintér Sándor belügyminiszterre, se az általa felvetett javaslatra nem hallgatott, de sikerült elérniük, hogy Orbán személyesen üljön le velük tárgyalni. A miniszterelnök erről kedden azt nyilatkozta: "először is abban kell megegyezni a rendvédelmi dolgozókkal, hogy nekik mindig a rend oldalán kell állniuk, ez alkotmányos küldetésük, akármilyen nehéz helyzetbe kerülnek, még akkor is, ha eddigi életstratégiájuk megváltoztatására kérik őket". A tárgyaláson Orbán arra készül, hogy "férfiemberek módjára" rendezze a nyugdíjkedvezményekről szóló vitát a szakszervezeti vezetőkkel.

Engedmény nélkül nem egyeznének meg

Pongó Géza, a Független Rendőrség Szakszervezetének vezetője szerint, ha csütörtökön sikerül "együtt gondolkodni" a miniszterelnökkel, akkor folytatják a tárgyalásokat, ha viszont nem, akkor újabb tüntetések várhatóak. Pongó szerint a cél, hogy a rendőrök jogai ne csorbuljanak, például szerinte semmiképp nem lehet támogatni a nyugdíjak megadóztatásának ötletét. A kormány javaslata szerint ugyanis, bár nem lenne kötelező az 57 év alattiaknak visszatérni a munkába, de ebben az esetben adót kellene fizetniük a nyugdíjukból.

Pongó szerint sem akkor nem egyeznek bele a nyugdíjak megadóztatásába, ha az visszamenőleges, sem akkor, ha csak mostantól érvényes. Szerinte ugyanis a rendvédelmiek abban a tudatban mentek nyugdíjba, hogy azt az összeget már kapni fogják, nem pedig, hogy adózniuk kell belőle. A szakszervezeti vezető szerint ugyanakkor mindenképpen előrelépést jelent, hogy a kormány - legalábbis Pintér Sándor javaslatai alapján - letett arról, hogy kötelezően visszaterelje a munkába az 57 év alattiakat, és választási lehetőséget hagy nekik. Az idősebbek számára a kormány által javasolt, úgynevezett könnyített szolgálatról szerinte tovább kell tárgyalni. A kormány javaslatainak a támogatásáról azonban nincs szó - jelentette ki.

Pongó szerint azt csak holnap dől el, hogy az egyeztetésen résztvevő szakszervezetek egységesen lépnek-e majd fel. Hogy az álláspontjuk egyezik vagy különbözik-e majd bizonyos kérdésekben, attól is függ, hogy a miniszterelnök mit ajánl majd - fogalmazott.

Szima Juditot nem hívták meg

Hétfőn a rendvédelmi dolgozók közül a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) tagjai vonultak az utcára. A sztrájkbizottság vezetője, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetét vezető Árok Kornél korábban azt mondta, szerinte a miniszterelnökkel való egyeztetésig nincs értelme egy újabb megmozdulásnak, ezért megkérte a TMRSZ-t, hogy ne tüntessen. A Szima Judit vezette szervezet mégis megtartotta a demonstrációt, melyen több ezren vettek részt.

A TMRSZ-t nem hívták meg a csütörtöki egyeztetésre - mondta az [origo]-nak Szima Judit. Hozzátette, a tagságuk csütörtökön is kivonul a Kossuth térre, hogy tüntessen a jogaiért, ő maga pedig megpróbál majd bejutni az egyeztetésre. "Ha kidobnak az Országházból, az is egy jelzés" - fogalmazott.

Mit ajánlott Pintér Sándor?

A jelenlegi szabályok lényege, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár előtt öt évvel mehetnek nyugdíjba az egyenruhások - vagyis 57 évesen -, illetve bizonyos feltételekkel ennél is korábban. Ennek lényege, hogy aki még nincs 57 éves, de már leszolgált 25 évet, az egy átszervezés során nyugdíjba mehet, aki pedig fizikailag vagy pszichikailag már nem alkalmas - azaz megbetegszik -, azt el is küldik nyugdíjba.

Pintér Sándor belügyminiszter ajánlata (május 23-24) szerint a rendszer - némileg leegyszerűsítve - így alakulna át:

A már nyugdíjas, de még 57 éves kor alatti rendvédelmi dolgozókat három csoportba sorolják:

  • Azokra, akik jelenleg nem dolgoznak a nyugdíj mellett. Ha ők úgy döntenek, hogy nem is akarnak visszamenni dolgozni - ahogy azt a kormány szeretné -, akkor megadóztatják a nyugdíjukat 16 százalékkal. Ha kiderül róluk, hogy feketén dolgoznak a nyugdíj mellett, akkor megbüntetik őket.
  • Azokra, akik nyugdíj mellett már dolgoznak, vagy újra dolgoznának.
    - ha ők a magánszektorban dolgoznak, akkor a munkabérükön kívül ezentúl a nyugdíjukból is adózniuk kell
    - ha az állami szektorban dolgoznak - például köztisztviselőként -, akkor egyszerűen felfüggesztik a nyugdíjukat, vagyis ezután már csak a közalkalmazotti bérüket kapják
    - ha pedig a hivatásos állományba térnek vissza dolgozni - ami a kormány eddig hangoztatott terve -, akkor ugyanazt a pénzt kapják majd, mint addig nyugdíj címén, csak éppen dolgozniuk kell érte. Pintér ugyanakkor "könnyített" szolgálatteljesítést ígért nekik, például csak heti 35 órát kellene dolgozniuk abban a munkakörben, amelyre alkalmasak, és egyáltalán nem kellene túlórázniuk.
  • Azokra, akik azért mentek idő előtt nyugdíjba, mert belerokkantak a munkába. Ezeket a rendvédelmi dolgozókat fizikai vagy pszichikai alkalmatlanság miatt nyugdíjazták korábban. A kormány nevében tárgyaló belügyminiszter ajánlata szerint az ő esetükben felülvizsgálat következik: megnézik, hogy valóban alkalmatlanok-e a munkára. Ha 70 százalék feletti rokkantságot állapítanak meg náluk, akkor maradhatnak nyugdíjban, ha viszont ezt a szintet nem éri el a betegségük, akkor az előző két kategóriába sorolódnak be, vagyis őket is választás elé állítják: munkát kell vállalniuk, vagy megadóztatják a nyugdíjukat.

A még dolgozó, azaz aktív állomány esetében is változnak a szabályok Pintér ajánlata szerint:

  • A szakszervezetek követelésének megfelelően megmaradna az a kedvezmény, hogy a rendvédelmi dolgozók a nyugdíjkorhatár elérése előtt 5 évvel, korkedvezménnyel nyugdíjba mehetnek. Ugyanakkor ez csak - az eddigi 25 helyett - 30 év szolgálati viszony után lehetséges, és mivel a nyugdíjkorhatár fokozatosan 65 évre emelkedik, a korkedvezmény alsó határa sem 57, hanem 60 év lesz majd.
  • A változásokért cserébe Pintér ajánlata azt is tartalmazza, hogy az 50 év feletti rendvédelmi dolgozók illetményét megemelik, ugyanakkor 25 év szolgálati idő után megengedik, hogy a dolgozók könnyített szolgálatot kérjenek.