Elfogadta Horváth Ádám lemondását az Operaház éléről a miniszter

Vágólapra másolva!
Felajánlotta lemondását a nemzeti erőforrás miniszternek Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház szerdán kinevezett főigazgatója. A Horváthot szerdán kinevező Réthelyi Miklós elfogadta a lemondást.
Vágólapra másolva!

Réthelyi Miklós elfogadta az Operaház élére szerdán kinevezett Horváth Ádám lemondását. A 38 éves énekes kinevezése politikai vitát váltott ki, ezért ajánlotta föl lemondását pénteken. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint Réthelyi Miklós pénteken közös megegyezéssel, június 3-ai hatállyal szüntette meg Horváth Ádámnak az Operaház főigazgatói munkakörére szóló munkaviszonyát. Ezzel Horváth Ádám miniszteri biztosi kinevezése is megszűnt.

A főigazgató kinevezésének módjáról a június 7-ei kormányülésen döntenek. Az új főigazgató kinevezéséig Mozsár István jelenlegi ügyvezető igazgatót bízzák meg a dalszínház vezetésével.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a jövő keddi kormányülésen értékelik az Operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését. Horváth Ádámnak beszámolót kell készítenie a kormányülés elé.

Politikai vitát kavart Horváth kinevezése

"A Magyar Állami Operaház és a magyar operajátszás sikeres jövője érdekében a mai napon a miniszter úrnak felajánlom lemondásomat, amennyiben ezzel a kialakult helyzet megoldását szolgálom" - fogalmaz Horváth Ádám az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

A 38 éves, operaénekes Horváth Ádámot, aki tavaly ősz óta miniszteri biztosként irányította az Operaházat, június 1-jei hatállyal nevezte ki főigazgatóvá Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Szerdán este ugyanakkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt közölte az MTI-vel, hogy csak később lesz döntés a főigazgató személyéről, és Horváth Ádám miniszteri biztosként viheti tovább az Operaház vezetését. Főigazgatói munkaszerződését azonban szerdán már aláírták.

Réthelyi annak dacára nevezte ki Horváthot, hogy Orbán Viktor korábban állítólag azt kérte, hogy ezt ne tegye meg. A Népszabadság pénteken azt írta, a szerda esti közigazgatási minisztériumi közleményt sokan úgy értékelik: "Réthelyi megkapta a selyemzsinórt" - írja a lap pénteki száma. Az Operaházban és kormánykörökben is többen arra számítottak csütörtökön, hogy a miniszter magától feláll.

A lap információi szerint az ügy hátterében az is áll, hogy Réthelyi Miklós az Operaház miatt folyamatosan vitában áll államtitkárával, Szőcs Gézával. Míg a miniszter Horváthot, addig államtitkára Harangozó Gyula koreográfust favorizálja. A hét elején Szőcs behívta magához Horváthot, de Réthelyi azt kérte, várjanak, amíg ő is ráér. Szőcs és Halász János államtitkár viszont figyelmeztette a minisztert, nagy botrány lesz, ha Orbán Viktor utasítása ellenére kinevezi a főigazgatót.