Az ÁNTSZ nem tart hazai hasmenésjárványtól, és nem tilt el a németországi utazástól sem

Vágólapra másolva!
Nem valószínű, hogy Magyarországon járvány lesz a németországi hasmenéses megbetegedések miatt, de szórványos esetek előfordulhatnak - véli a helyettes országos tiszti főorvos.
Vágólapra másolva!

Magyarországon továbbra sem regisztráltak megbetegedést, az Országos Epidemiológiai Központban az eddig vizsgált 35 minta mindegyike negatív lett - mondta Szabó Enikő, az országos tiszti főorvos helyettese.

Németországban a járványt továbbra is vizsgálják, de még mindig nincs meg a fertőzés forrása. A gyanúsított továbbra is a fertőzött zöldségféle. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) úgy ítéli meg, hogy nincs szükség a németországi utazások elhalasztására, ugyanakkor - a német hatóságokkal egyetértésben - a nyers zöldségfélék fogyasztását nem ajánlják. Emellett gyakori, alapos kézmosást, illetve fertőtlenítő kendő használatát javasolják.

Prohászka Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatólaboratóriumának vezetője elmondta: a németországi hasmenéses járvány szövődménye, a vörös vértestek szétesését okozó hemolitikus urémiás szindróma (HUS) súlyos, életveszélyes állapot. Ennek tünetei egyebek mellett apró bőrvérzések, vérszegénység, fejfájás, szédülés, veseelégtelenség.

Pénteken egyébként német szakértők közölték, hogy Németországban a hasmenésjárvány stabilizálódásának jelei mutatkoznak. Reinhard Brunkhorst professzor, aki annak az északi, hannoveri körzetnek a felelőse, ahol a legtöbb haláleset történt, úgy vélte, ez a legjelentősebb járvány az elmúlt évtizedekben, amelyet baktérium okozott. A kór eddig 18 halálos áldozatot szedett, 17-et Németországban.