Utalt a kormányátalakítás lehetőségére Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Voltak olyan kormánytagok, akik világossá tették, nem vállalják a négy évet, és ha új feladatot kap a kormány, akkor ahhoz is alkalmazkodni kell - mondta Orbán Viktor a Blikknek adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Noha egy hónapon belül Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője is cáfolta, hogy kormányátalakításra készülnének, Orbán Viktor miniszterelnök szavaiból az tűnik ki: ez mégsem teljesen kizárt.

"A kormánytagokkal eltérő megállapodásokat kötöttem. Voltak, akik világossá tették, hogy nem vállalják a négy évet. Ha új feladatokat kap a kormány, nyilván muszáj lesz ehhez alkalmazkodni" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Blikknek adott interjújában.

Az esetleges kormányátalakítási tervekre utalhat az is, hogy Orbán Viktor a kormány egyéves munkáját értékelő beszédében azt mondta, az a kormányzati teljesítmény, amely elég volt az elmúlt egy évben, nem lesz elegendő a következő esztendőben.

"Nem lazíthatunk azért sem, mert az a kormányzati teljesítmény, amely elég volt az elmúlt egy évben, nem lesz elegendő, sőt beszéljünk egyenesen, igen-igen kevés lesz a következő esztendőben" - fogalmazott keddi beszédében a miniszterelnök.

A miniszterelnök márciusban egy megyei lapnak adott interjújában még arról beszélt, fel sem vetődött benne, hogy bármilyen kormányátalakítást hajtsanak végre. Hangsúlyozta, hogy a miniszterek "nem a leváltás küszöbén, hanem a kiadott munkák elvégzésének dandárjában vannak".

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője május hatodikán a Népszabadságban megjelent kormányátalakításról szóló cikkre reagálva leszögezte: "Senki nem készül semmilyen kormányátalakításra, mert nem a kormány, hanem az ország átszervezése, megújítása zajlik". A Népszabadság arról írt, hogy a miniszterelnök többlépcsős átalakítást tervez végrehajtani a kormányban.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes május 24-én, az MTI-nek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a hivatalos egyeztetéseken még nem volt szó esetleges személycserékről a kormányban.

A Népszabadság a most pénteken megjelent írásában pedig arról ír, hogy Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter felkészülhet rá, hogy a kormányátalakításkor távoznia kell posztjáról. Réthelyi Miklós korábban Orbán Viktor kérése ellenére nevezte ki Horváth Ádámot az Operaház élére.