A kormány egy évét értékeli Orbán Kötcsén

Vágólapra másolva!
Vasárnap tartják a kilencedik kötcsei találkozót, ahol Orbán Viktor kormányfő mellett Matolcsy György gazdasági miniszter és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is értékeli a kormány első évét. A tanácskozások nem nyilvánosak, fideszes politikusok és jobboldali értelmiségiek vesznek részt rajta.
Vágólapra másolva!

A nemzeti kormányzás első éve címmel vasárnap tartják a kilencedik kötcsei találkozót, amelyen Orbán Viktor kormányfő mellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is értékeli majd a tavalyi választás óta eltelt időszakot.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke korábban azt közölte, hogy az alapítvány és a Hermina Szalon magánrendezvényén elhangzottakról tájékoztatni fogják a sajtót. A tanácskozások nem nyilvánosak, fideszes politikusok és jobboldali értelmiségiek vesznek részt rajta.

A legutóbbi rendezvényen, 2010 szeptemberében a nemzeti kormányzásról tartott előadást Orbán Viktor. A kormányfő akkor - az [origo]-nak nyilatkozó résztvevők szerint - többek között arról beszélt, hogy várhatóan lesznek olyan érdekcsoportok a kormányon és Fidesz parlamenti frakcióján belül, amelyek befolyásolni szeretnék majd a költségvetési tervezést, ezért konfliktusokra, "harcokra" számít.

Orbán az őszi előadásában arról is beszélt, hogy a kormány kétharmados többsége mögött a polgári középosztály és az alacsonyabb státuszúak szövetsége áll, amely a 2008-as vizit- és tandíjas népszavazással jött létre, és amelyet az áprilisi országgyűlési választások megerősítettek. Orbán szerint ezt a szövetséget azonban nehéz lesz fenntartani, mert miközben át kell építeni az egész gazdasági rendszert, ezermilliárdokat kell kivonni a gazdaságból, hogy a korábbi években felvett adósságokat törleszteni tudja a kormány.

A 2009 őszi kötcsei pikniken pedig Orbán arról beszélt, hogy a Fidesz olyan középen álló párttá válhat, amely a következő 15-20 évben az MSZP-vel való civakodás helyett a kormányzásra koncentrál. A teljes beszéd hónapokkal a rendezvény után a Nagyítás című hetilapban jelent meg.