Orbán: "Akkor is végigcsinálom, ha beköltöznek a hálószobámba"

Gazdasági fordulat című konferencia a Nemzeti Ügyek Kormánya egy éves munkájáról, Millenáris Teátrum, évértékelő, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
A rendvédelmi szakszervezetekkel való csütörtöki egyeztetése után a Tv2 vasárnapi riportjában másodszorra is dezertőrnek nevezte a miniszterelnök a "füstbombákat dobáló, vízcsapokat törő" rendőröket és tűzoltókat. Orbán Viktor egyértelművé tette: mindenáron keresztülviszi a rendvédelmisek nyugdíjszabályait érintő változásokat.
Vágólapra másolva!

"Az ország nem tudja elfogadni, ha azok, akik felesküdtek a rendre, füstbombákat dobálnak, vízcsapokat törnek le, túllépik a törvény által megengedett határokat és fenyegetőznek. Ez azt jelenti, hogy dezertáltak, átálltak a rendetlenség oldalára" - mondta Orbán Viktor vasárnap este a Tv2 Napló című műsorában.

Az egy éve hivatalban lévő kormány munkáját értékelő riportban a kormányfő a rendvédelmi dolgozók nyugdíjszabályait érintő tervezett változtatásokról azt mondta: "higgadtan, nyugodtan, emberséges módon, de ezt a változást végig fogjuk csinálni, akkor is, hogy ha egyébként nemcsak tüntetnek a házam előtt, hanem beköltöznek a hálószobámba".

A kormány csökkenő támogatottságáról a miniszterelnök azt mondta: "nem a népszerűséget nézem, hanem arra figyelek, hogy minél több saját személyes erőt is mozgósítsak annak érdekében, hogy az emberek előtt világossá tegyem, minek mi az értelme, és felkínáljam számukra a lehetőséget, hogy mondják el, amit gondolnak. Ez ma fontosabb nekem, mint hogy egyébként a népszerűségi mutatók éppen hogyan állnak".

A riportban szóba került a devizahitelesek ügye is, amelyről Orbán Viktor azt mondta, ha a bank megállapodik az állammal, hogy az állam vegye meg azt a lakást, amelyet azután bérlőként használhat a korábbi tulajdonos, akkor a bank az államnak nem 100 százalékon adja el az ingatlant, hanem egy földrajzi besorolásban rögzített kvóta szerint, például 35 vagy 50 százalékon, "tehát a bank azon bukik".

Az elmúlt egy év legfontosabb döntésének a miniszterelnök a parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának radikális csökkentését nevezte.

Orbán Viktor csütörtökön személyesen is egyeztetett a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteivel. A találkozón Árok Kornél, a rendvédelmi szakszervezetek sztrájkbizottságának elnökének elmondása szerint a miniszterelnök dezertálásnak minősítette a rendvédelmi dolgozók korábbi tüntetésein történteket, például a tűzcsapok kinyitását és a füstbombák használatát. Árok szerint, amikor az egyeztetésen azt kérték, hogy a kormányfő legyen férfi, álljon ki a Kossuth térre a tüntetők elé, és tartson ott szociális konzultációt, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy az ötletet majd átadja a bohócügyi államtitkárának.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke, a sztrájkbizottság korábbi vezetője ezután nyílt levelet írt a kormány "bohócügyi államtitkárának", amelyben azt írta, hogy szívesen konzultálna az Orbán Viktor által említett bohócügyi államtitkárral, és a "dezertálás" kifejezés szerinte helytelen használata miatt az Idegen szavak szótárát is a kormányfő figyelmébe ajánlotta.