Szabályozná a gyorséttermeket Lázár

Vágólapra másolva!
A gyorséttermek kínálatának egészségesebbé tételéről szóló törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Lázár a javaslatról azt mondta: a gyorséttermeknek tájékoztatni kellene a vendégeket az ételek összetételéről, de előírnák azt is, hogy az étteremláncok játszótereket alakítsanak ki az éttermek közelében.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon működő gyorséttermek kínálatának egészségesebbé tétele, illetve a gyermekek védelme érdekében törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Lázár erről vasárnap azt MTI-nek beszélt.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a törvény elfogadása után az éttermeknek hatékonyan kell majd tájékoztatniuk a fogyasztókat az ételek összetételéről, illetve azok alkotóelemeinek egészséget károsító hatásáról.

Így például - a dohánytermékekhez hasonlóan - figyelmeztető címkéken kellene feltüntetniük a kalóriaértéket, illetve az ételek több más alkotóeleme, a nátrium- és zsírtartalom is szerepelne a tájékoztatón. Kötelezően csökkentenék az elkészítés során használt transzzsír vagy koleszterin tartalmú zsiradék használatának lehetőségét is - tette hozzá.

A tervezet szerint a gyorséttermekben a gyermekeknek ajándékot csak olyan ételek mellé lehetne adni, amelyeknek csökkentett a kalória-, zsír- és sótartalma, ezáltal kevésbé terheli meg a növekedésben lévő szervezetet.

A tervek szerint a gyorsétteremláncok számára kötelezően előírnák sportterek, játszóterek kialakítását az éttermek mellett, illetve az egészséges táplálkozást népszerűsítő, az egészségtelen ételek káros hatásaira figyelmeztető tájékoztató anyagokat kellene készíteniük a vendégek számára.

"A cél elsősorban a gyermekek védelme, de szeretném elérni, hogy jó minőségű, az egészséget a lehető legkevésbé megterhelő ételek kerüljenek a hazánkban működő gyorséttermek, gyorsétteremláncok kínálatába" - mondta Lázár János.

A jogszabálytervezetről a fideszes politikus egyeztetést kezdeményezett a Vidékfejlesztési, illetve a Nemzetgazdasági Minisztériummal, valamint az egészségügyi államtitkársággal. A törvényjavaslat kidolgozása során az Európai Unió irányelveit is figyelembe veszik majd.