Bekerülhet az Alkotmányba a korkedvezményes nyugdíj megváltoztatása

Vágólapra másolva!
Az MSZP javaslatára név szerinti voksolás várható hétfőn az alkotmánymódosításról a parlamentben, miután egy fideszes javaslat csökkenthetővé vagy szociális ellátássá alakíthatóvá tenné az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátást. Határozhatnak a gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság létrehozásáról is.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés a hétfői ülésén csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, de akár megszüntethetővé is teheti az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátást, amennyiben elfogadja az erről szóló fideszes alkotmánymódosító javaslatot.

A parlament hétfői ülésnapján Kövér László házelnök megemlékezik a múlt vasárnap elhunyt Mádl Ferenc volt államfőről. Ezután esküt tesz a Jobbik új képviselője, Jámbor Nándor, aki a parlamenti mandátumáról lemondott Samu Tamás Gergő helyére kerül. Samu Tamás Gergőt azért ítélte el a bíróság, mert 2008. március 15-én több emberrel együtt rátámadt a rendőrökre. Felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A kormánytöbbség úgy módosítaná az év végéig hatályos alkotmányt, hogy kimondaná: az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető.

Emellett az indítvány lehetővé tenné, hogy már idén szeptembertől 15 tagú legyen az Alkotmánybíróság. A változtatáshoz a jelen lévő képviselők szavazatának kétharmada szükséges. Az MSZP kezdeményezésére név szerinti voksolás várható az alkotmánymódosításról.

Határozat születhet a cukorgyárak privatizációját vizsgáló parlamenti bizottság, valamint a gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság létrehozásáról, továbbá a parlament elfogadhatja a fideszes Szijjártó Péter és Ágh Péter javaslatát a parlamenti képviselői tisztséget is betöltő miniszterelnöki biztosok javadalmazásának csökkentéséről.

A határozathozatalok után több részletes vitát is lefolytatnak a politikusok, így például a lakásszövetkezeti, a közbeszerzési, a természetvédelmi jogszabály módosításáról, az új számvevőszéki törvényről, valamint arról a fideszes indítványról, amely az ügyészek és a bírák szolgálati viszonyára vonatkozik, továbbá kinevezési moratóriumot rendelne el január elsejéig a bírósági vezetőkre.