Bohócforradalmat hirdettek a rendvédelmi szakszervezetisek a kormány ellen

Rendvédelmi erők 24 órás tüntetése, demonstrációja, Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, Hősök tere
Vágólapra másolva!
Bohócforradalomnak nevezett tüntetésen vonnák vissza a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazatokat a rendvédelmi dolgozók sztrájkbizottságának volt elnökei. A két szakszervezeti vezető hétfőn jelentette be, hogy minden állampolgárt várnak a június 16-i eseményre, a többi szakszervezet később dönti el, hogy csatlakozik-e. A parlament hétfőn fogadta el aazt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi többek között a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjának megszüntetését.
Vágólapra másolva!

A tavalyi választáson a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatok visszavonására szólítottak fel hétfőn a rendvédelmi dolgozók sztrájkbizottságának volt elnökei, Kónya Péter és Árok Kornél. A szakszervezeti vezetők arra hívtak fel minden állampolgárt, civil és társadalmi szervezetet és szakszervezetet, hogy menjenek el június 16-án a fővárosi Alkotmány utcába szervezett, bohócforradalomnak elnevezett tüntetésre, és ott bizalomvesztés miatt vonják vissza tavalyi voksukat.

Kónya szerint ők magánemberként fordulnak a társadalomhoz, mivel a hétfői, többek között a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjának megszüntetését lehetővé tevő alkotmánymódosítással "a kocka el van vetve". Az "Orbán-kormány az elmúlt egy évben bebizonyította, hogy súlyosan sérti a legelesettebbek jogait, akiket mélyszegénységbe akar taszítani, miközben a saját elitjéhez tartozókat adókedvezményekkel segíti".

A többi nagy rendvédelmi szakszervezet még találkozott hétfőn Pintér Sándor belügyminiszterrel, de csak azért, hogy megmondják neki: számukra elfogadhatatlan a kormány nyugdíjátalakítással kapcsolatos javaslata. Arról, hogy csatlakoznak-e a bohócforradalomnak nevezett megmozduláshoz, később ad ki közleményt a sztrájkbizottság jelenlegi vezetője, Czövek János, a Honvédszakszervezet vezetője.

Bohócforradalommal a fülkeforradalom ellen

Kónya és Árok szerint a kormány az indoklás nélküli kirúgásokkal, a nyugdíjak elvételével vagy a visszamenőleges törvényekkel kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat, rendkívüli hatalmi arroganciával lép fel, közben félreteszi a társadalmi párbeszédet. A szakszervezeti vezetők azt szeretnék, ha mindenki csatlakozna a fülkeforradalom ellen meghirdetett bohócforradalomhoz.

Kónya szerint békés eszközökkel akarnak fellépni, mert "a bohócok nem fegyverkeznek", azt kérik, mindenki bohócnak maszkírozva jelenjen meg. Azt remélik, hogy a rendvédelmi szakszervezetek is csatlakoznak a kezdeményezésükhöz. Ők maguk már nem látják értelmét az egyeztetésnek. Úgy érzik, hogy a kormány intézkedései kiléptek abból a keretből, hogy velük egyeztessenek, ennél szélesebb akciót szeretnének elindítani.

A felhívásban az szerepel, hogy a résztvevők leadják a bohócszavazatokat, majd este 9-kor, "sikeres szavazás esetén a bohócnép a Sándor-palotához vonul fáklyákkal, hogy érvényt szerezzen a nép akaratának". Arra a kérdésre, hogy ez mit jelent, Kónya a sajtótájékoztatón azt mondta, az Alkotmányban benne van, mit kell ilyenkor tennie a köztársasági elnöknek.

Lemondtak a kormányról

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője a bejelentés előtt határozott nemmel felelt az [origo] kérdésére, hogy lát-e még reményt a kormánnyal való megegyezésre. Ezt azzal indokolta, hogy a parlamenti képviselők hétfőn várhatóan megszavazzák Lázár János és Balsai István alkotmánymódosítási javaslatát, amely lehetővé teszi, hogy a korhatár alatti nyugdíjakat átalakítsák, vagy akár el is vegyék (A javaslatot hétfőn este fogadta el a parlament, erről itt talál részleteket). Ez várhatóan kiemelten érinti a rendvédelmi dolgozókat, akiknek szakszervezetei többször tüntettek a korkedvezményes nyugdíjuk elvétele ellen (erről részletesen itt olvashat, a javaslatot pedig itt találja meg).

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel való, eredetileg hétfőre tervezett, de végül meg nem tartott találkozónak Árok szerint már nem lenne igazi tétje a hétfői szavazás miatt. "Az események után futni lehet, csak nincs értelme" - fogalmazott délelőtt.

Árok nem értékeli kudarcnak, hogy nem sikerült elérni a kormánynál, hagyja érintetlenül a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeit, szerinte ugyanis az egyeztetések során sokat enyhült a kormány álláspontja az eredetihez képest. Hozzátette, ez csak akkor igaz, ha a kormány betartja, amit eddig ígért nekik. "Kérdés, mennyit ér az ember szava. Manapság az is megváltozhat, ami már megtörtént, ha visszamenőleg elvehetik a nyugdíjakat" - fogalmazott (a kormány elképzeléseiről részletesen itt olvashat).

A többiek még nem mondtak le teljesen az egyeztetésről

Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezetének elnöke hétfőn délután azt mondta az [origo]-nak, hogy várhatóan kedden reggel hét órakor mégis sikerül találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel. Bár a hétfői találkozó nem jött össze a kormányfővel, a nagyobb rendvédelmi szakszervezetek vezetői - Árok és Kónya kivételével - leültek tárgyalni Pintér Sándor belügyminiszterrel. Ezen az egyeztetésen azonban Holecz szerint nem történt más, mint hogy a szakszervezetek közölték a miniszterrel, hogy számukra elfogadhatatlan a kormány javaslata.

Ugyanezt közölte Rendőr Szakszervezetek Védegylete is, amely szerint a kormány ajánlata még tárgyalási alapnak sem jó. A szervezet szerint azt tekintenék tárgyalási alapnak, ha visszavonnák a hétfőn a parlament elé kerülő alkotmánymódosítási javaslatot, valamint egyszerre lenne hajlandó tárgyalni a hivatásos állomány életpályamodelljét, a szakszervezetek korábbi követeléseit, és a teljes rendvédelmi szféra bérrendezésének ügyét. Arról, hogy mit tesznek, ha a kormány "erőből" végigviszi az elképzeléseit, csak később döntenek - olvasható a közleményben.

Holecz Gábor kérdésünkre azt mondta, ha hétfőn el is fogadja a parlament az alkotmánymódosítást, "nagyon fognak figyelni", hogy a kifejezetten a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó, a jövőben elkészülő szabályozás rendben legyen, illetve megpróbálják megtámadni az alkotmánymódosítást. Hozzátette, azt még nem tudja, mikor tartják a renvédelmi dolgozók a következő tüntetésüket, az Árok és Kónya által meghirdetett kezdeményezéshez való csatlakozásról pedig majd a sztrájkbizottság vezetője ad ki állásfoglalást.

Czövek János, a sztrájkbizottság, egyben a Honvédszakszervezet vezetője hétfőn délután azt mondta, még akkor is bíznak benne, hogy Orbán Viktor a kedd reggeli találkozón megérti a problémáikat, ha hétfőn megszavazza a parlament az alkotmánymódosítást. Arról még nem volt idejük dönteni, hogy a bohócforradalomnak nevezett akcióban részt vesznek-e - mondta. Hozzátette, ugyanarra a napra, június 16-ára öt nagy magyar szakszervezeti konföderáció - többek között az MSZOSZ, a Munkástanácsok - hirdetett megmozdulást, ezen a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei is biztosan részt vesznek.

Tüntetési hullámra és sztrájkokra készülnek

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet vezetője korábban az [origo]-nak azt mondta, az egyeztetésnek mindig van értelme, da ha a pénteki legutolsó tárgyaláshoz hasonló helyzet marad - vagyis a kormány nem enged tovább a terveiből -, akkor nem lesz megegyezés. Pongó szerint az alkotmánymódosítás megszavazásával ugyan még nincs minden veszve - az ugyanis csak egy kerettörvény, ahhoz képest akár változatlanul is lehet hagyni a rendvédelmisekre vonatkozó külön szabályozást -, de tény, hogy a miniszterelnök vasárnapi nyilatkozata nem erre a szándékra utal. "A miniszterelnök úr a hétvégén arról beszélt, hogy a kormány tartja magát ahhoz az elvhez, hogy 65 év alatt nincs nyugdíj" - mondta.

Orbán Viktor vasárnap a Tv2 Napló című műsorában másodszorra is dezertőrnek nevezte a "füstbombákat dobáló, vízcsapokat törő" rendőröket és tűzoltókat, a rendvédelmi dolgozók nyugdíját érintő tervezett változtatásokról pedig azt mondta: "higgadtan, nyugodtan, emberséges módon, de ezt a változást végig fogjuk csinálni, akkor is, hogy ha egyébként nemcsak tüntetnek a házam előtt, hanem beköltöznek a hálószobámba" (a nyilatkozat további részleteit itt találja meg).

Pongó szerint ha rövidesen nem történik elmozdulás, akkor nagy tüntetési hullámra kell készülni. A tüntetések mellett sztrájkok is várhatók olyan ágazatokban, melyek hajlandók együttműködni velük - mondta, hozzátéve, hogy a rendvédelmi dolgozók nem sztrájkolhatnak, mert azt törvény tiltja. Azt nem akarta elárulni, hogy konkrétan milyen ágazatok sztrájkja jöhet szóba.

A hatályos sztrájktörvény szerint a Magyar Honvédségnél, a rendvédelmi, rendészeti szerveknél, és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál nem lehet sztrájkolni. Egy másik törvény is rendelkezik erről: a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjairól szóló jogszabály szerint a fegyveres szervek érdekképviseletei szabadon mőködhetnek és gyakorolhatják jogosítványaikat, de sztrájkot nem szervezhetnek, és "tevékenységükkel nem akadályozhatják meg a fegyveres szerv rendeltetésszerő mőködését, a parancsok és intézkedések végrehajtását" (a témáról bővebben olvashat az országgyűlési biztos egyik korábbi, a rendvédelmi dolgozók sztrájkjogáról szóló állásfoglalásában, itt).

A kormány szerint közeledtek az álláspontok

Nagy Anna kormányszóvivő szerint a rendvédelmi szakszervezetek és a kormány tárgyalásain "igenis közeledtek az álláspontok", és vannak olyan "alapvetések", amelyek már körvonalazódtak - mondta a kormányszóvivő a Duna Tv Heti hírmondó című műsorában. Szerinte nem is hetek, hanem hónapok óta folynak a tárgyalások a belügyminiszter és az érintett szakszervezetek között. Az egyik ilyen alapvetés szerinte az a lehetőség, hogy eldönthessék a korkedvezményes nyugdíjas rendvédelmi dolgozók: visszamennek-e dolgozni, vagy megfontolják, hogy milyen feltételek mellett kapják tovább az ellátást (a kormány javaslata szerint aki a nyugdíját választja, annak a juttatásból 16 százalékos adót kell fizetnie. Részletek itt).

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ugyanakkor a szakszervezeti vezetőket kritizálva hétfő délután azt mondta, hogy szerinte vannak olyan rendvédelmi szakszervezeti vezetők, akik "bohóctréfát próbálnak űzni nemcsak a kormánnyal való tárgyalásból, hanem az általuk képviselt állományból is". Szijjártó úgy fogalmazott, hogy egyes érdek-képviseleti vezetőknek "sokkal fontosabb saját pecsenyéjük sütögetése, saját politikai ambícióik kiélése és előkészítése, mint a normális együttműködésre irányuló tárgyalás a kormánnyal". A szóvivő megerősítette, hogy Orbán Viktor kormányfő kedd reggel hét órakor találkozik egyes rendvédelmi szakszervezetek képviselőivel.

A rendvédelmi dolgozók május közepe óta tárgyalnak a kormánnyal, és eddig három alkalommal vonultak tüntetni a Parlament elé. Május eleji tüntetésükön füstbombákkal borították ködbe a belvárost, kereplőkkel és dobokkal vonultak fel, és a Parlament parkolóját is elfoglalták. Három héttel korábban 24 órán át demonstráltak a rendvédelmi szervek dolgozói, ekkor a tűzoltók a tűzcsapokat kinyitva elárasztották az Andrássy utat. Az eseményeket folyamatosan követheti ezen az oldalon.